Vlaams Parlement bespreekt ‘te rooskleurige’ begroting

Vlaams Parlement bespreekt ‘te rooskleurige’ begroting

Foto: belga

Brussel -

In de schaduw van de val van de federale regering is het Vlaams Parlement woensdag gestart met zijn begrotingsbesprekingen. Oppositiepartijen Groen en sp.a verwijten de regering vooral dat ze de begroting te rooskleurig voorstelt, dat ze onvoldoende ambitie toont op het vlak van klimaatbeleid en dat een aantal belangrijke uitdagingen niet worden aangepakt.

Na de besparingen van de beginjaren - de regering-Bourgeois bespaarde de eerste jaren structureel 2 miljard euro - kon de Vlaamse regering in september uitpakken met een begroting die niet alleen in evenwicht was, maar die ook ruimte bood voor nieuw beleid en investeringen. Zo zit er in de begroting liefst 654 miljoen euro aan nieuwe investeringen, met name in scholenbouw, zorginfrastructuur en mobiliteit en openbare werken.

Een begroting en een palmares om trots op te zijn, zo zeggen meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld in koor. “We hebben bespaard, we hebben hervormd en we hebben beleidsruimte gecreëerd”, aldus N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. “Dit is een springplank voor de volgende regering”.

Oppositiepartijen sp.a en Groen zien de zaken door een minder roze bril. Zo blijft Groen-fractieleider Björn Rzoska erbij dat de begrotingscijfers “gedopeerd” zijn, onder meer omdat de regering de inkomsten uit de fiscale regularisatie veel te hoog zou inschatten.

Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke waarschuwde dan weer voor het ‘zwaard van Damocles’ dat boven de begroting hangt. Dat zwaard luistert naar de naam Oosterweel. Als Europa zou oordelen dat de investeringen in het Antwerpse mobiliteitsproject niet buiten de begrotingsdoelstelling mogen gehouden worden, dan zit de Vlaamse begroting met een probleem en dreigt de voorziene vrije beleidsruimte van de komende jaren te verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Daarnaast verwijten sp.a en Groen de regering een gebrek aan ambitie op het vlak van klimaatbeleid. Vlaanderen, en met name de grootste regeringspartij N-VA, staat volgens hen te vaak op de rem voor een ambitieuzer klimaatbeleid. “Een paar jaar geleden hadden we in de Wetstraat een Madame Non. U bent nu de Monsieur Non”, zo zei Rzoska over minister-president Bourgeois. Die laatste pikte dat verwijt niet. “Ik ben een man met grote ambities, maar om geloofwaardig te zijn moet je vooral maatregelen nemen en dat heeft deze regering gedaan op al haar domeinen”.

Corrigeer

NIEUWS