Eigenaars zonnepanelen verspillen massaal stroom om overschot niet gratis te moeten afstaan

© Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Het huis vol elektrische vuurtjes. Alle lichten aan. Met de sauna het huis verwarmen. Mensen met zonnepanelen zijn creatief om nog zo veel mogelijk elektriciteit te verbruiken voor het einde van het jaar. Velen hebben dit jaar immers meer geproduceerd dan gebruikt, maar voor dat verschil worden ze niet vergoed. “Dus gebruiken we het liever nog snel op. Zelfs al is dat zonde.”

Sofie Geusens

Aan de eigenaars van zonnepanelen zullen gas- en mazoutleveranciers niet veel verdienen deze winter. Velen hebben door de extreme zomer meer stroom ­opgewekt dan verbruikt, en zitten nu met ‘overschot’. In het huidige systeem met de terugdraaiende teller zijn ze dat teveel kwijt als de ­meterstanden worden op­genomen. Het aantal geproduceerde kWh wordt dan opnieuw “op nul” gezet en de overproductie gaat gratis naar het net.

Om die ‘schenking’ te beperken, proberen mensen met zonnepanelen nu zo veel mogelijk stroom te gebruiken. “Het is zonde, maar je krijgt niks voor die extra stroom”, zegt Erik De Decker van vzw De Zonstraal, een onafhankelijke belangenbehartiger voor eigenaars van zonnepanelen. “Dan kan je hem beter zelf opgebruiken. Velen kopen daarom een elektrisch vuurtje of zoeken andere manieren om de stroom te gebruiken. Ik doe het zelf ook. Er staat zo’n vuurtje in de badkamer. Zo kan je gas of ­mazout uitsparen.”

Bij de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) kennen ze het fenomeen. “Dat onnuttig gebruik van energie is niet goed, iemand anders kan er wel echt gebruik van maken. Maar mensen zitten met dat overschot en jammer genoeg is dit waar de ­terugdraaiende teller zijn grenzen bereikt”, zegt Dirk Van Evercooren van de VREG.

Volgens experten is dat ­extra stroomverbruik aan het einde van het jaar wel te begrijpen, maar is het niet de beste keuze. “Maatschappelijk is het moeilijk te verantwoorden, want je verspilt er veel energie mee. Elektrische vuurtjes zijn niet bepaald energiezuinig”, zegt Bram Claeys van Organisatie Duurzame Energie (ODE). “En het zijn niet ­alleen die vuurtjes, maar ook de airco’s in de zomer.”

Terugleververgoeding

© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De ODE vraagt om een ­andere aanpak, maar een eenduidige oplossing is er nog niet. “Geef mensen een vergoeding voor hun overproductie, dan hebben ze nog iets aan die stroom. Momenteel heeft niemand baat bij de situatie”, zegt Claeys. Maar om die ‘terugleververgoeding’ op poten te zetten, moet eerst de digitale meter worden ingevoerd. Al heeft hij wel begrip voor de elektrische vuurtjes. “Er zullen natuurlijk mensen zijn die vooral naar hun factuur kijken en de opgewekte energie zelf willen opgebruiken. Ze zien het tenslotte als groene energie die ze zelf geproduceerd hebben. Maar de terugdraaiende teller zal op termijn sowieso verdwijnen.”

Laat dat net een heikel punt zijn voor mensen met zonnepanelen. “Die digitale meter moet er inderdaad komen, maar voor velen zal het niet voordeliger zijn. Daarom pleiten wij voor een vrije keuze. Het nieuwe systeem voor wie overdag veel stroom verbruikt, en een ­digitale meter met het terugdraaiende teller-systeem en prosumententarief voor de rest”, zegt De Decker.

Het wordt niet per se beter met een digitale meter

Waarom brengt die terug­draaiende meter niet méér op?

Eigenaars van zonnepanelen hebben een teller die terugdraait als hun stroomoverschot in het net wordt ­geïnjecteerd. In het ultieme scenario draait de teller in een jaar evenveel vooruit als achteruit en wordt een ­factuur opgemaakt voor 0 kWh. Heb je op het einde van het jaar meer ­geproduceerd dan verbruikt, dan zal de meterstand lager zijn dan het jaar ervoor. Die meterstand dient als nieuw ­‘nulpunt’ voor het komende jaar. De stroom die je extra geproduceerd hebt, ben je kwijt.

Een vergoeding krijg je niet voor die extra stroom. Je betaalt er zelfs voor: als eigenaar van zonnepanelen ben je ‘prosument’ en betaal je om het net te mogen gebruiken. Hoe meer zonne­panelen je hebt, hoe hoger het tarief.

Zal de slimme meter ­voordeliger uitkomen?

De digitale meter die vanaf juli ­volgend jaar geïntroduceerd wordt, maakt komaf met de terugdraaiende teller. Die zal afname en injectie apart registreren. Dat betekent dat je best zo veel mogelijk stroom verbruikt op de momenten dat je die produceert. Voor wie overdag veel stroom ­verbruikt kan dit voordelig uitkomen. Maar wie vooral ’s avonds en ’s nachts verbruikt, zal stroom van het net moeten afnemen en er ook voor moeten betalen. Met de invoering van de digitale meter zullen mensen wel vergoed kunnen worden voor de stroom die ze produceren. Hoe hoog die vergoeding zal liggen is nog niet duidelijk. Is die lager dan de kost van elektriciteit, dan valt dit systeem voor velen duurder uit.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie