Geen bijkomende vragen, geen mededelingen en heel veel onthoudingen op laatste gemeenteraad van de legislatuur

Ontroerde burgemeester Marc De Pauw neemt na 24 jaar afscheid: "Het was mij een eer"

Burgemeester Marc De Pauw (Open Vld) heeft donderdagavond zijn 24-jarig burgemeesterschap van Destelbergen afgesloten. Met een korte bedankingsspeech naar alle raadsleden van meerderheid en oppositie. Terwijl zijn vrouw Brenda vanop afstand aan de dubbele deur van de raadzaal discreet toekeek. "Alles is altijd correct en in een goede verstandhouding verlopen in deze raad. Het was mij een eer", waren zijn laatste woorden in de laatste zitting van de legislatuur. Marc De Pauw houdt het meestal zakelijk en toont weinig emoties, maar bij het definitieve afscheid van de gemeentelijke politiek die hij als een "goed bestuurder- "- zijn handelsmerk - leidde, kreeg hij het wel even moeilijk.

"De man die een beleidsintentie kan uitleggen op 15 minuten", omschreef algemeen directeur Gert Deryckere "zijn" burgemeester. "Enkele minuten met jou rond de tafel, volstonden om te weten welke richting je wou uitgaan", klonk het. Welke richting het uitging, kan Marc De Pauw vanaf nu rustig nalezen in twee boeken die door Xavier De Schryver van het GeMuDes werden samengesteld, op basis van artikels en verschenen stukken uit de voorbije 24 jaar. "Je verlaat de gemeentepolitiek, maar ik ben er zeker van dat je achter de schermen nog veel zal worden geconsulteerd... tenminste, als je vrouw Brenda het toestaat", aldus nog de algemeen directeur. Na de groepsfoto overhandigde de burgemeester aan alle leden van de gemeenteraad een mand vol heerlijke snuisterijen voor de feestdagen, en een fles cava. Samen met burgemeester Marc De Pauw verdwijnen ook schepenen Rose Leirens, Liliane Lebon, André De Groote en Raymond Luyckx uit het college. Schepen Carolien Ongena zetelt vanaf 2019 als gemeenteraadslid in de CD&V-oppositie. 

De laatste gemeenteraad deed even denken aan enkele jaren terug, toen de zittingen in recordtempo werden afgehandeld in Destelbergen. Ook nu gingen ruim 36 agendapunten over tafel, in iets minder dan een uur. Het betrof vooral de goedkeuring van gemeentelijke belastingen en retributies. Het opvallendste feit van de avond was dat er bij de stemmingen heel wat "onthoudingen" vielen, en dat zal wel te maken hebben met de coalitiewissel naar Open Vld-N-VA in de nieuwe legislatuur. Enkele raadsleden verhuizen de komende weken immers naar de overkant van de bestuurstafel.

Het belangrijkste politieke nieuws van de avond was dat de onroerende voorheffing van 750 opcentiemen op hetzelfde niveau als het voorbije jaar blijft, en dat er ook aan de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting  in 2019 niets wordt gewijzigd. Die blijft behouden op 6,9 %.

Op 3 januari volgt de installatieraad van de nieuwe bestuursploeg, om 19.30 uur in de raadzaal. Het begin van een nieuw politiek hoofdstuk in Destelbergen-Heusden. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio