Gele hesjes in Antwerpen: 50 manifestanten aangehouden

In Antwerpen werden een twintigtal actievoerders opgepakt. Foto: SARE

Brussel / Antwerpen -

Op verschillende locaties in ons land zijn er vandaag acties van de gele hesjes. In Brussel, Antwerpen en Namen zijn er hesjes op de been. In antwerpen heeft de politie een vijftig actievoerders opgepakt. Ook in Parijs waren er acties, daar werden 65 mensen aangehouden.

Antwerpen

De gele hesjes houden zaterdag filterblokkades ter hoogte van de Bolivarplaats. De politie houdt een oogje in het zeil.

Omstreeks 15 uur werden een 20 à 30 personen vastgezet ter hoogte van de Nationale Bank. Ze werden ingesloten omdat ze -tegen de afspraken in- kruispunten bezetten.

De actievoerders werden bestuurlijk aangehouden en overgebracht naar de Noorderlaan voor de verdere administratieve afhandeling. De rest van de betoging verloopt nog steeds rustig. Ook de arrestaties verliepen vreedzaam.

Brussel

Aan het Meiserplein in Schaarbeek zijn zaterdag tegen het middaguur vijftig tot honderd gele hesjes bijeengekomen. Dat heeft politiewoordvoerder Ilse Van de keere meegedeeld. Volgens haar blokkeren de manifestanten het verkeer niet. Vooralsnog duldt de politie de bijeenkomst dan ook.

De manifestanten zelf stellen dat het Meiserplein enkel de plaats van afspraak is. De groep hoopt op te trekken naar het centrum. Ze eisen onder meer een indexering van de lonen, een hardere bestrijding van fiscale fraude en meer inspraak in de democratische besluitvorming. “Ze nemen ons al te lang voor ezels en dat willen we veranderen. We verdedigen onze rechten en willen onze mening geven over bepaalde zaken”, klinkt het bij één van de deelnemers.

LEES OOK. Oproep tot geweld tegen politie in anonieme video: “Tijd van pacifistisch betogen van Gele Hesjes is voorbij”

Namen

Tussen 50 en 100 gele hesjes verzamelden zaterdag rond 13 uur verzameld voor een actie in de straten van Namen. De actievoerders werden geflankeerd door agenten in burger en de actie verliep rustig.

Een kleine groep gele hesjes vatte vrijdagavond al post voor de bank CBC op de avenue Albert 1 om het banken- en fiscaal systeem in België aan te klagen. “Het is tijd om over te gaan tot actie”, legt een van hen uit. “We hebben allemaal onze moeilijkheden en het is onverdraaglijk om op die manier elke dag onderdrukt te worden. We willen opnieuw levenscomfort, koopkracht en een veranderd systeem.”

Gele hesjes in Antwerpen: 50 manifestanten aangehouden
Foto: AFP

Parijs

In Parijs zijn 65 mensen opgepakt. Vier zitten ook achter de tralies, onder wie Eric Drouet, één van de initiatiefnemers van de burgerbeweging. Dat is vernomen van de prefectuur.

De 33-jarige Drouet, een vrachtwagenchauffeur, werd zaterdagnamiddag opgepakt. Medio oktober riep hij op zijn Facebookpagina op tot “een nationale blokkade tegen de stijging van de brandstofprijzen”. Zijn oproep werd snel gevolgd door tienduizenden mensen, en protest overal in Frankrijk tegen de stijgende levensduurte.

In vergelijking met de voorbije weken is het protest danig afgezwakt, met zaterdag slechts kleine, wanordelijke manifestaties in Parijs. Aan een tolstation aan de Frans-Spaanse grens waren er zaterdag enkele honderden ‘gele hesjes’, maar zij werden door de ordetroepen met traangas verdreven.

Corrigeer

MEER NIEUWS