Ilja Pfeiffer stelt Grand Hotel Europa voor in boekhandel Paard Van Troje

© if

© rudy tollenaere

© rudy tollenaere

© rudy tollenaere

© rudy tollenaere

© rudy tollenaere

© rudy tollenaere

© rudy tollenaere

© rudy tollenaere

© rudy tollenaere

© rudy tollenaere

1 / 11
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer kwam zaterdagavond in boekhandel Paard Van Troje op de Kouter zijn nieuwste roman Grand Hotel Europa voorstellen. Johannes Verschaeve (frontman-zanger van The Van Jets) interviewde de ook in Vlaanderen zeer populaire auteur. Een en ander verliep geheel informeel en gemoedelijk. Omdat Pfeiffer al goed 10 jaar in Genua woont, en omdat boekhandel Paard Van Troje dit jaar 15 jaar bestaat, haalde Paard Van Troje een stapel pizza's in huis, en koos daarbij voor de korte keten: te voet afhalen bij Eat Love Pizza om de hoek.

Rudy Tollenaere

Johannes Verschaeve had zijn huiswerk duidelijk heel goed gedaan en had Grand Hotel Europa vooraf gelezen voor hij in gesprek ging met Pfeiffer. Ondanks zijn lange en gevarieerde vragenlijst kreeg hij af en toe de spontane hulp van collega-medewerkster Soetkin.

Verschaeve en Pfeiffer hadden het over de thematiek van Grand Hotel Europa en de vraag die Europa zich moet stellen: wat doen we met de ongelooflijke rijkdom van het verleden? Wat is de precieze identiteit van Europa? Verkopen we dat historische verleden via het toerisme? En wat doen we met de nieuwe inwoners die naar Europa kwamen en blijven komen? "In plaats van ze als een probleem te zien, zou men die mensen kunnen inschakelen in het sociaal-economisch leven, zodat ook zij als groep dan bijdragen aan de toekomst van het vergrijzende Europa", aldus Pffeiffer, die er meteen aan toevoegde: "Ik weet dat ik met deze stellingname geen politieke meerderheid achter mij zou krijgen als ik me verkiesbaar stel, maar ik denk toch dat ik gelijk heb."

Verschaeve had het met Pfeiffer ook uitgebreid over zijn schrijfstijl, en over de steeds weerkerende vraag van de grens tussen werkelijkheid en fictie, waardoor Pfeiffer onvermijdelijk bij het gegeven van de sociale media kwam: bedoeld om neer te schrijven wat men doet of waar men mee bezig is, maar uitgegroeid tot een plek waar men zich voordoet zoals men wil gezien worden, waar men een imago wil uitstralen, en men zich daarna ook gaat gedragen volgens het imago dat men zelf heeft gecreeêrd.

Pfeiffer sloot het rondje publieksvragen af op het moment dat iemand hem vroeg naar zijn ultieme geheimtip. Welk boek hij zou aanraden om zeker te kopen. "Dat is nu wel heel fijn: aan iemand die zich een jaar heeft uitgesloofd om het beste van zichzelf te geven, op het einde van de boekvoorstelling aan diezelfde schrijver vragen: welk boek kan u ons aanraden?" lachte Pfeiffer, waarna de ongeeer 60 gelukkigen die tijdig een ticket voor de avond konden reserveren, geduldig aanschoven om hun exemplaar te laten signeren.

De 60 tickets waren in geen tijd uitverkocht, en er was een wachtlijst van 250 geïnteresseerden. Misschien Pfeiffer nog eens terugkeren?