Kan de “nieuwe LeBron James” de kaap van 1 miljard overschrijden? “Als alles op z’n plaats valt? Moeiteloos!”

Kan de “nieuwe LeBron James” de kaap van 1 miljard overschrijden? “Als alles op z’n plaats valt? Moeiteloos!”

Zion Williamson (met nummer 1). Foto: AFP

In het Amerikaanse college basketbal kijkt iedereen dit seizoen naar de prestaties van de Duke Blue Devils. Vier van de grootste talenten met een oranje bal kozen namelijk voor het team van coach Mike Krzyzewski (ex-Team USA). Eentje daarvan wordt beschouwd als de “nieuwe LeBron James”. Zijn naam is Zion Williamson.

LEES OOK. De competitie is een doolhof, maar in de VS kijkt men reikhalzend uit naar de strijd van de ‘Four Killers’ tegen de rest (+)

LEES OOK. Superlatieven schieten tekort: monsteratleet Zion Williamson (de ‘nieuwe LeBron James’) maakt hype waar met straffe dunks

LEES OOK. De ‘nieuwe LeBron James’ gaat alweer los met zes (!) dunks en monsterblok: “Een misdaad tegen de ring”

We hebben dit jaar al verschillende artikels geschreven over de ‘Four Killers’ van Duke. Naast Williamson kozen namelijk ook RJ Barrett, Cam Reddish en Tre Jones voor de Blue Devils. Die wonnen tot nu toe tien van hun elf wedstrijden. Enkel het ervaren Gonzaga was tot dusver sterker dan de jonkies van ‘Coach K’.

De amper 18-jarige Williamson verzorgt elke wedstrijd de show met zijn onwaarschijnlijk atletisch vermogen. Hij dunkt erop los, vliegt naar de ring alsof het niets is, pakt rebounds als een veteraan en blokt schoten die enkel hij kan blokken. Goed voor gemiddeld 20 punten, 9 rebounds, 2 assists, 2 steals én 2 bloks tot nu toe. Geen wonder dat hij aanzien wordt als de eerste selectie in de volgende NBA Draft.

Het miljard

Ondanks zijn jonge leeftijd is Williamson nu al meer dan een basketbalspeler. Hij is een bekende atleet in de Verenigde Staten. Op Instagram telt de Amerikaan meer dan 2 miljoen volgers en een schoenendeal heeft de dunkmachine zo beet eens hij zijn eerste profcontract ondertekent. In college mogen spelers dergelijke sponsordeals namelijk niet sluiten.

Door zijn combinatie van supertalent en charisma wordt dan ook luidop de vraag gesteld hoe ver Williamson zal komen op financieel vlak. “Zion Williamson gaat zonder veel moeite te doen 1 miljard dollar verdienen door basketbal te spelen”, zei ESPN-analyst Fran Fraschilla onlangs bij Forbes. Momenteel hebben drie atleten die magische grens overschreden: Michael Jordan, Tiger Woods en Floyd Mayweather. En LeBron James is op weg naar het miljard.

“Als alles perfect op z’n plaats valt over zijn carrière is het zeker mogelijk”, aldus marketingexport Bob Dorfman. “We weten dat hij het talent heeft. Zijn hoofd staat goed op z’n lichaam. Hij kan overweg met camera’s, is intelligent, kan het goed uitleggen. Op het parket kan hij domineren zoals LeBron James. Als hij ernaast de ambitie van LeBron toont, is het miljard binnen handbereik.”

Kan de “nieuwe LeBron James” de kaap van 1 miljard overschrijden? “Als alles op z’n plaats valt? Moeiteloos!”
Foto: USA TODAY Sports

“Uniek talent”

Huidige nummer 1 uit de NBA Draft DeAndre Ayton verdient 8,2 miljoen per seizoen bij Phoenix en kan na zijn huidige contract eentje tekenen van ruim 100 miljoen. Daarnaast krijgt Ayton 1 miljoen per jaar van Puma. Maar Williamson is van een totaal andere orde. “We hebben nog nooit een talent zoals Zion gezien”, zegt draftexpert Jonathan Givony bij ESPN. “En we gaan er misschien nooit nog zo één zien. Hij is gebouwd voor de moderne NBA en gewoonweg uniek.”

“Zijn combinatie van persoonlijkheid, unieke fysieke kwaliteiten, basketbaltalent, het feit dat hij al een merk heeft gebouwd voor zichzelf en voor Duke gekozen heeft waardoor hij elke wedstrijd op nationale tv komt… Ja, tel maar op. Je moet geen genie zien op het vlak van marketing om te realiseren dat deze jongen heel veel geld gaat verdienen in zijn carrière”, aldus Fraschilla.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.