Nieuw: de verzekering tegen echtscheiding, “nuttig en binnenkort fiscaal aftrekbaar”

Voor het eerst biedt een verzekeraar in ons land een polis aan tegen toekomstige echtscheidingen. “We dekken alle advocatenkosten, experten en andere gerechtskosten”, zegt Mireille Urlus van Arag. Nuttig of treurig? “Nuttig, en binnenkort fiscaal aftrekbaar”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia.

“Ik beloof trouw in goede en kwade ­dagen. En als de liefde bekoelt, zijn we verzekerd.” Wie voorbereid wil zijn op een toekomstige huwelijkscrisis kan daar vanaf nu een rechtsbijstandsverzekering voor afsluiten. Verzekeraar Arag is de eerste die een echtscheidingspolis aanbiedt.

“Als het tot een scheiding komt, proberen we eerst het ­geschil in der minne op te lossen”, zegt Mireille Urlus van Arag. “Lukt dat niet, dan zijn ­alle juridische kosten gedekt: advocaten, experten, en andere gerechtskosten voor 3.750 euro per verzekerde.”

Tot nu waren echtscheidingen onontgonnen terrein voor ­verzekeraars, zegt Wauthier Robyns van koepelvereniging Assuralia. Nochtans liepen ­vorig jaar 10.761 huwelijken op de klippen in Vlaanderen. “Er bestonden een paar formules voor echtscheidingen met onderlinge toestemming. Maar als een scheiding niet in der minne geregeld kan worden, krijg je een zeer gespannen procedure. Dan heb je een verzekering verkocht aan een koppel dat elkaar op dat moment graag ziet. Maar als het dan slecht loopt, worden dat tegenstrevers en moet je die ­beiden helpen.”

Nu gaan ze toch overstag. En je kan een stuk van de premie nog ­aftrekken van de belastingen ook. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft ervoor gezorgd dat rechtsbijstandsverzekeringen binnenkort 120 euro per jaar fiscaal voordeel opleveren. “Door zo’n verzekering af te sluiten kunnen mensen een hoge factuur achteraf vermijden”, zegt Geens.

Snel nog zo’n verzekering afsluiten als de eerste ruzies ­beginnen, is geen optie: er is een wachttijd van drie jaar. Je kan de verzekering als koppel nemen en dus allebei verzekerd zijn, maar één van de twee echtgenoten kan het ook afzonderlijk doen.

Het lijkt allemaal nogal nefast voor het branden van het liefdesvuur. “Dat vind ik niet. Je sluit dat niet af omdat je erop rekent dat het ooit fout loopt”, zegt Robyns. “Maar omdat je op bijstand wil kunnen rekenen als er ooit eens problemen opduiken. Een echtscheidingsprocedure kan een heel lange, ingewikkelde en dure zaak zijn.”

Zo’n tien procent van de ­Vlamingen heeft op dit moment een brede rechtsbijstandsverzekering. “In Duitsland is dat vijftig procent”, zegt Robyns. “Ik verwacht dat het percentage hier bij ons ook toeneemt, zeker nu de overheid helpt om dat soort juridische hulp ­bereikbaar te maken voor een grotere groep.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees