Beurzen gaan de dieperik in

Democraten beschuldigen Trump ervan VS in chaos te storten, president klaagt: “Arme ik”

Democraten beschuldigen Trump ervan VS in chaos te storten, president klaagt: “Arme ik”

Foto: Photo News

Turbulentie op de financiële markten, verlamming van een deel van de Amerikaanse overheidsdiensten en het opmerkelijke ontslag van de Amerikaanse minister van Defensie: de Democraten hebben Donald Trump er maandag van beschuldigd de VS “in chaos” te storten op kerstavond. Inmiddels ziet het er geenszins naar uit dat een oplossing in de maak is voor de ‘shutdown’. Trump zelf hult zich in zelfbeklag. “Arme ik, ik zit hier helemaal alleen te wachten op de Democraten.”

Sinds vrijdag middernacht schuiven zowel Republikeinen als Democraten elkaar de verantwoordelijkheid toe van de budgettaire impasse die tot een gedeeltelijke sluiting of ‘shutdown’ van de overheidsdiensten leidde. Toch is het probleem te herleiden tot één punt: de financiering van een grensmuur met Mexico, een verkiezingsbelofte van Donald Trump in 2016. De Democraten willen niet weten van een dergelijke muur.

“We staan aan de vooravond van Kerstmis en president Trump stort het land in chaos”, zeggen Nancy Pelosi, fractieleider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, en Chuck Schumer, haar tegenhanger in de Senaat. “De beurs stort de dieperik in terwijl de president een persoonlijke oorlog uitvecht met de centrale bank, vlak nadat hij zijn minister van Defensie heeft ontslagen.”

Geen compromis in zicht

Maandagavond moest president Trump bevestigen dat er geen compromis in zicht is. Hij houdt vast aan zijn grensmuur. “Geen nieuws over de shutdown. We hebben nood aan meer veiligheid aan de grens.” Door de shutdown zijn bepaalde overheidsdiensten stilgelegd.

Vanwege de ‘shutdown’ besliste Trump om de eindejaarsfeesten niet door te brengen in de zonovergoten staat Florida, waar zijn golfclub gelegen is. In de plaats daarvan blijft hij in Washington. Met een storm aan tweets (17 in minder dan 24 uur) verdedigt hij van daaruit intussen zijn beleid. “Ik zit heel alleen - arme ik - in het Witte Huis te wachten tot de Democraten terugkeren om een deal te sluiten over de broodnodige grensveiligheid”, tweette hij onder meer.

Dow Jones eindigt onder 21.800 punten

Door de problemen in de VS werden de Amerikaanse effectenbeurzen maandag in mineur gesloten. De belangrijkste graadmeters op Wall Street zetten daarmee de lijn van vorige week voort. De shutdown baarde beleggers zorgen, net als berichten dat president Donald Trump Fed-baas Jerome Powell wilde ontslaan. De Dow-Jonesindex sloot de verkorte handelsdag 2,9 procent lager op 21.792,20 punten. Nog nooit presteerde de Dow Jones zo slecht op kerstavond. Ook de brede S&P 500 zette een nieuw record neer. Die graadmeter leverde 2,7 procent in tot 2.351,10 punten. Techbeurs Nasdaq ging 2,2 procent omlaag tot 6.192,92 punten.

Ook zorgde president Donald Trump maandag voor onrust op de beurs, door in een tweet zwaar uit te halen naar de Fed. Hij noemde de Federal Reserve het enige probleem van de economie in zijn land. Trump twitterde dat de Amerikaanse koepel van centrale banken “geen gevoel voor de markt” heeft. Ook snapt de Fed volgens hem niets van “noodzakelijke handelsoorlogen, de sterke dollar of zelfs Democratische shutdowns vanwege de grens”. Trump vergeleek de Fed verder met een sterke golfer die heel hard en ver kan slaan, maar de finesse mist bij het putten. Na de tweet verloor de Dow Jones meer dan 500 punten, om daarna weer licht op te veren.

Wall Street blijft dinsdag gesloten, maar is op tweede kerstdag gewoon open.

Japanse beurs krijgt harde dreun

De Japanse beurs is dinsdag diep in het rood gesloten. Het was voor het eerst sinds september 2017 dat de index onder de 20.000 punten kwam en tijdens de sessie werd zelfs het laagste peil sinds mei van dat jaar op de borden gezet. Dat is het gevolg van wat zich in de VS afspeelt.

De belangrijke financiële markt in Tokio was maandag nog gesloten vanwege de verjaardag van de Japanse keizer. Er kon dus niet direct gereageerd worden op de Amerikaanse ontwikkelingen. Nu eindigde de graadmeter 5 procent lager op 19.155,74 punten. Het was voor het eerst sinds september 2017 dat de index onder de 20.000 punten kwam en tijdens de sessie werd zelfs het laagste peil sinds mei van dat jaar op de borden gezet.

Over de gehele linie stonden bedrijven in de min. Bij de grotere verliezers stonden concerns als Toyota, Sony en Nintendo. Die zijn sterk gebaat bij een goed lopende wereldhandel en consumentenvertrouwen. Handelaren spraken in commentaren van een “verkoopgolf” en “paniek”, bijna volledig veroorzaakt door ontwikkelingen op de Amerikaanse financiële markten. “Het negatieve sentiment heeft de logica verslagen”, zei een handelaar.

De Japanse markt en de beurs in Shanghai, die ook flink in het rood sloot, zijn tijdens de kerstdagen gewoon open. In Hongkong en Australië zijn de beurzen dinsdag en woensdag wel gesloten. In Seoel blijft de markt alleen dinsdag dicht. Op Wall Street wordt op Tweede Kerstdag gehandeld.

Corrigeer

NIEUWS