Alleen en eenzaam zijn op kerstavond, dat wil niemand

FOTO. Deinse alleenstaanden verwend op kerstavond

Voor het 26ste jaar op rij werden in Deinze de alleenstaanden getrakteerd op een kerstavondmenu. Voor het eerst gebeurde dat in de nieuwe zaal van het LDC De Bosrank in het woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius (Ten Bosse) in Deinze. 25 jaar lang, als gevolg van een belofte na het overlijden van zijn echtgenote, organiseerde ere-stadssecretaris Yvan Vandenbrande een feestje voor de alleenstaanden in zaal Ter Wilgen. Voor het eerst mocht hij zelf zijn voeten onder tafel schuiven bij zijn zoon.

Na enig zoekwerk werd leerkracht aan het VTI, diaken en organisator van bouwkampen Johan Van Wassenhove uit Meigem bereid gevonden, samen met een groep van een 24-tal vrijwilligers, de fakkel van Yvan over te nemen. “Iedereen moet de gelegenheid krijgen om in goed gezelschap en een gezellige sfeer op kerstavond een feestmaal opgediend te krijgen”, vertelde Johan aan de aanwezige reportageploeg van één en Radio 1.

“Dat ruim 110 alleenstaanden op ons voorstel zijn ingegaan getuigt van de noodzaak van veel mensen om die avond niet eenzaam in hun huis te zitten. De meesten hebben diverse redenen. Veel vrouwen die hier zijn verloren vroegtijdig hun man. Anderen zijn alleen omdat hun kinderen in het buitenland verblijven of door omstandigheden niet in de mogelijkheid zijn kerstavond thuis te vieren. Hier kunnen ze rustig genieten. Directeur Ludo Timmermans van het wzc en het LDC De Bosrank zijn we dankbaar, omdat we van zijn nieuwe accommodatie mochten gebruik maken. Vanzelfsprekend danken we ook de vrijwilligers die hun avond vrij hebben gehouden.”

“Het is leuk te zien hoe een gerechtsdeurwaarder, in dit geval Ivo Groffils, hier in de keuken staat en dat ook huisarts Paul Soetaert de handen uit de mouwen steekt aan de afwasbak”, zegt Ludo Timmermans. “Mijn zonen en nog andere vrijwilligers spelen straks met de vans voor taxi om iedereen veilig thuis te brengen.”

Zeker is dat alle aanwezigen met volle teugen genoten van het menu dat ingeleid werd met een aperitiefje, gevolgd door een visterrine, een soepje van witloof en garnaaltjes, kalkoenragout met balletjes en vanille-ijs met advocaat en koffie. Tussendoor werden levensverhalen bovengehaald en werden vriendschapsbanden aangescherpt, zij het zoals iemand zei dat het geen datingavond mocht zijn. Voor velen was het reeds de vijfde keer of meer dat ze op het appel waren.

Met behulp van een Skype-sessie op groot scherm zag erestadsecretaris Vandenbrande dat zijn geesteskind in goede handen was overgegaan. “Zelfs het gebruikelijke cadeautje zijn we niet vergeten”, besloot organisator Johan Van Wassenhove. “Niet zomaar een prullaria, nee ,iedereen krijgt een goodiebag mee waarin, naast een pak koffie, ook een pot confituur, een doosjes pralines, een pakje speculaas, een vers rozijnenbroodje en een bus vloeibare handzeep steken.” Een geschenk dat op een warm applaus werd onthaald. Dat viel ook de vrijwilligers te beurt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio