De Belgische staat “analyseert de situatie” na het vonnis

Rechter beslist dat Belgische Staat zes kinderen van ISIS-vrouwen moet repatriëren

Rechter beslist dat Belgische Staat zes kinderen van ISIS-vrouwen moet repatriëren

Foto: rr

De Brusselse kortgedingrechter heeft woensdag beslist dat de zes kinderen van ISIS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) uit Borgerhout naar België gerepatrieerd moeten worden. De moeders zitten met hun kinderen in het Koerdische kamp Al-Hol. “De kans is groot” dat de Belgische staat beroep aantekent tegen dit vonnis, valt in regeringskringen te horen.

Het gaat om de kinderen van Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) uit Borgerhout, die met hun kinderen in het Koerdische kamp Al-Hol vastzitten. Een vorig kort geding werd tot in beroep afgewezen omdat de rechters oordeelden dat België geen rechtsmacht heeft in Syrië en dat ons land niet kan worden verplicht om ze uit Syrië te repatriëren.

Rechter beslist dat Belgische Staat zes kinderen van ISIS-vrouwen moet repatriëren
Tatiana Wielandt. Foto: VRT

Wielandt en Abouallal werden in maart geleden veroordeeld tot vijf jaar cel wegens lidmaatschap van een terroristische groepering. Sinds de verkruimeling van het zelfverklaarde kalifaat van de Islamitische Staat (ISIS) verblijven ze samen met hun kinderen in Al-Hol, in het noordoosten van Syrië.

Via een rechtszaak wilden ze ons land ertoe dwingen hun kin­deren te laten overkomen. Maar een rechter in kort geding wees de vordering van de vrouwen in augustus nog af. Op grond van het Kinderrechtenverdrag, oordeelde de rechter toen, heeft ons land “wellicht de morele plicht om zich het lot van de minderjarige kinderen van Syriëstrijders in vluchtelingenkampen in de oorlogszones aan te trekken, maar deze morele plicht lijkt juridisch niet afdwingbaar te zijn bij gebrek aan rechtsmacht van de Belgische Staat in die vluchtelingenkampen”.

“De twee moeders tonen ook niet aan dat, zoals zij beweren, hun kinderen zich in een gevaarsituatie bevinden. Het enige bewijs dat zij bijbrengen zijn persberichten, waarvan de inhoud niet betrouwbaar is en wordt tegengesproken door andere berichten neergelegd door de Belgische Staat zodat er enkel tegenstrijdige persberichten voorliggen”, luidde het in augustus.

“Alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen”

Woensdag kregen de vrouwen echter wel gehoor in een nieuw kort geding. De rechter verplicht nu “de Belgische Staat om alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië te kunnen laten reizen naar België.”

België wordt daarbij verplicht om het diplomatiek personeel in te schakelen en contacten en afspraken te maken met de lokale autoriteit om zo de nodige administratieve, reis- en identiteitsdocumenten te laten bezorgen aan zowel de kinderen als hun moeders. De kinderen én de vrouwen moeten dus terugkeren naar België.

“De Belgische Staat moet dit doen binnen de 40 dagen na de betekening van de beslissing. Zo niet, moet ze een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag vertraging en per kind, begrensd tot maximum 1 miljoen euro”, klinkt het bij de kortgedingrechter.

“Humane plicht om jonge kinderen te laten terugkeren”

Na het vonnis van de kortgedingrechter, “analyseert” de Belgische staat de situatie. Dat zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De analyse gebeurt in samenspraak met de andere betrokken departementen Justitie en Binnenlandse Zaken. Voor een beslissing over een eventuele beroepsprocedure is het dus nog te vroeg, als is “de kans zeer groot” dat de Belgische staat beroep aantekent, klinkt het in regeringskringen.

In december 2017 werd in de schoot van de Nationale Veiligheidsraad beslist dat kinderen van Syrië-strijders die jonger zijn dan tien jaar naar ons land mogen terugkeren. Voorwaarden zijn wel dat hun Belgische afstamming door middel van een dna-staalname bewezen wordt en dat ze zich in een buurland van Syrië - de facto Turkije en Libanon - moeten aandienen bij een Belgische diplomatieke vertegenwoordiging. De ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus is al enkele jaren gesloten.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) herhaalt in de context van het nieuwe vonnis dat het een “humane plicht” is om jonge kinderen te laten terugkeren na dna-afname, zoals de Nationale Veiligheidsraad besliste. “In het licht van die beslissing (...) zal het vonnis verder bekeken worden door de betrokken ministeries”, zegt Geens woensdag.

# Belga context ## Related article(s) [Kortgedingrechter beslist dat kinderen van...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees