Rode Kruis spreekt van onverhoopt succes bij eerste ‘kerstbloedinzameling’

Prachtgebaar: honderdtal donors geven bloed op tweede kerstdag

De kerstmeisjes gingen met een golfkarretje op pad om bloeddonors te werven. Foto: jve

Knokke-Heist -

Ongeveer honderd bloeddonors daagden gisteren op voor een goede daad. Het Rode Kruis organiseerde immers een eerste ‘kerstbloedinzameling’, en die bleek een schot in de roos. Op één dag werd ongeveer het dubbele van een ‘gewone’ bloedinzameling opgehaald. Het Rode Kruis spreekt van een onverhoopt succes. “Iedereen is nu bezig met feesten, waardoor onze normale voorraad klein is”, zegt Peter Warlop.

“Een onverhoopt succes. Dit hadden we nooit verwacht”, zegt een overgelukkige Peter Warlop, woordvoerder van het Rode Kruis Knokke-Heist. De eerste kerstbloedinzameling bleek gisteren meteen een schot in de roos. Bijna honderd mensen gingen van 's middags tot 's avonds bloed geven in CC Scharpoord.

Met de kerstperiode is dat een enorm succes. Ter vergelijking: na twee ‘gewone’ wekelijkse bloedinzamelingen doorheen het jaar komt het Rode Kruis in Knokke-Heist met moeite aan dat aantal.

“Het is tweede kerstdag. Iedereen is bezig met feesten, eten en drinken. Een groot aantal van onze vaste bloedgevers is ook met vakantie. Daarom is deze grote opkomst zo opvallend en mooi. Wij vinden het fantastisch, want de bloedvoorraad is tijdens de eindejaarsperiode niet groot”, klinkt het.

Kerstmeisjes

De lokale Rode Kruis-afdeling spaarde moeite noch kosten om reclame te maken voor de kerstinzameling en om mensen warm te maken om bloed te geven. Opnieuw zette ze golfkarretjes in om mensen te vervoeren en het Rode Kruis trok ook met een heus promoteam op pad. Zowel vorig weekend als gisteren gingen enkele knappe kerstmeisjes flyeren in en rond de Lippenslaan. Ook op de kerstmarkt werd reclame gemaakt.

“Op het vlak van promotie zijn we tot het uiterste gegaan. Die aanpak heeft gewerkt, want in het stadscentrum vielen we heel hard op en kregen we positieve reacties op onze acties. Ook de pers heeft zijn duit in het zakje gedaan”, zegt Peter Warlop.

Het ingezamelde bloed werd meteen naar het laboratorium van het Rode Kruis in Gent gebracht, waar het de komende dagen verwerkt en meteen verdeeld wordt over de ziekenhuizen. Daardoor worden heel wat mensen geholpen die dringend bloed nodig hebben. De kerstgedachte is dus niet veraf.

“Dat maakt het inderdaad erg mooi. Of meer mensen rond deze periode bloed geven om een goede daad te doen, valt natuurlijk moeilijk uit te maken. Vooral sensibiliseren is belangrijk.” En als het van Warlop afhangt, volgt volgend jaar een nieuwe kersteditie. “Wanneer we op de hoofdzetel de resultaten van deze inzameling evalueren, zal die vraag er waarschijnlijk wel komen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio