Hoe 5 mannen en 6 vrouwen gedurende 101 dagen seks hadden op een vlot “voor de wetenschap”

Zet een groep mensen 101 dagen op een vlot en zie wat er gebeurt. Nee, het is geen nieuw realityprogramma, wel een decennia oud experiment. In de documentaire The Raft blikken de deelnemers nu, 45 jaar na datum, terug.

Het kon de voorloper van programma’s zoals Expeditie Robinsonen Big Brother zijn. Maar The Acali Experiment - zoals The Raft officieel heette - was effectief een experiment dat werd opgezet door een wetenschapper: de Mexicaanse antropoloog Santiago Genovés.

Hij had in de jaren 70 de kaping van een vliegtuig meegemaakt. Daarom besloot hij dat als hij een soortgelijke situatie zou kunnen creëren, dat zou leiden tot de perfecte proeftuin om menselijk gedrag te bestuderen.

Met krantenadvertenties lokte hij kandidaten vanuit de hele wereld om deel te nemen aan zijn bizarre experiment. Uiteindelijk werden vijf mannen en zes vrouwen zorgvuldig geselecteerd, onder meer op aantrekkelijkheid. Zij zouden 101 dagen met elkaar doorbrengen op een vlot.

Sex Raft

Het schip stond in de internationale pers al snel bekend als The Sex Raft. De vrouwen waren veelal topless op de drijvende proeftuin, de mannen geheel ontkleed. Zelfs de inmiddels overleden Genovés legde het aan met een van zijn ‘proefkonijnen’. De liefde werd op zee bedreven, door bijna iedereen, met iedereen, volgens de opvarenden.

Voor het eerst in meer dan veertig jaar zijn zeven deelnemers van het experiment in een studio bijeengekomen voor de documentaire. Op een replica van het vlot halen ze herinneringen op.

The Raft, NPO 2, donderdag 27 december om 22.45 uur.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees