Tsunami Indonesië kan tot uitsterven Javaanse neushoorn leiden

Tsunami Indonesië kan tot uitsterven Javaanse neushoorn leiden

Foto: shutterstock

Experts vrezen dat als Indonesië opnieuw getroffen wordt door een tsunami, dat het einde kan betekenen van de Javaanse neushoorn. De enige overblijvers van de bedreigde diersoort leven allemaal in een natuurpark in de schaduw van de Anak Krakatau-vulkaan.

Ooit zwierven ze door de jungles van Zuid-Oost-Azië en India, maar vandaag zijn er nog maar 67 Javaanse neushoorns over. Zij leven allemaal in Ujung Kulon, een nationaal park op het Indonesische eiland Java dat ook de Anak Krakatau-vulkaan huisvest.

Uitbarstingen van de vulkaan leidde vorig weekend tot een tsunami die aan 430 mensen het leven kostte. Ook het park werd getroffen: twee medewerkers kwamen om het leven en een aantal gebouwen en schepen werden vernield. De neushoorns wisten aan het onheil te ontsnappen: de dieren leven voornamelijk langs de zuidkust, terwijl de tsunami vorig weekend vooral de noordkust trof.

De vulkaan blijft echter nog achter erg actief, waardoor experts vrezen voor een nieuwe tsunami in de regio. Als deze keer de zuidkust wordt getroffen, ziet het er erg slecht uit voor de Javaanse neushoorn, de meest bedreigde van de vijf neushoornsoorten in de wereld.

De Javaanse neushoorn, die een schouderhoogte tot 170 centimeter kan bereiken en ongeveer 1.400 kilo zwaar wordt, heeft vooral te kampen gehad met stropers en met het feit dat zijn leefgebied vernield werd voor landbouw. “Er leven geen Javaanse neushoorns in gevangenschap”, zegt Nicola Loweth van het World Wide Fund for Nature (WWF). “Die in Ujung Kulon zijn de laatste van hun soort. Als we hen verliezen, verliezen we dus een volledige soort.”

Tsunami Indonesië kan tot uitsterven Javaanse neushoorn leiden
Ujung Kulon National Park. Foto: shutterstock
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S