Afscheidnemend voorzitter Freddy De Wilde: "Er waren 1986 goede doelen in De Warmste Week, dit is het 1987ste"

Lo Plage schenkt 1.500 euro aan Welzijnsschakels

De zevende editie van Lo Plage, het recreatief beachvoetbal, volleybal en petanquetornooi in Dorp-Oost, was dit jaar weer een voltreffer. Zaterdagavond werd de cheque van liefst 1.500 euro - het lijkt de dag van de gulle opbrengsten vandaag - overhandigd aan het bestuur van vzw Welzijnsschakels, dat zich om de armoede in eigen gemeente bekommert. "Grote bekende goede doelen zijn er genoeg, we willen vooral focussen op nieuwe initiatieven die in alle stilte achter de schermen werken", stelde gloednieuw Lo Plage-voorzitter Jens Bontinck.

Lo Plage kondigde in de marge van de cheque-uitreiking dus een stevige verjonging aan. Katrien Welvaert en Freddy De Wilde zetten een stapje opzij en laten een nieuwe generatie het roer overnemen. Bij de nieuwe bestuursploeg voorzitter Jens Bontinck, Simon Oliebos en Tijl  Vermassen. Ook Anke Van Rijsselberghe versterkt het team. Bontinck: "Na zeven vette jaren willen we zeker de traditie voortzetten, de geruchten als zou Lo Plage ophouden te bestaan zijn niet meer dan geruchten.  We willen ons volop inzetten voor mensen van bij ons die een zetje nodig hebben. Vanaf Nieuwjaar beginnen we volop uit te kijken naar zulke nieuwe initiatieven die vaak de schijnwerpers niet halen." Jens Bontinck verwees ook naar de succeseditie van 2018, mede door het alweer uitzonderlijk mooie weer, en de vele sponsors en medewerkers, niet in het minst van vzw Welzijnsschakels zelf.

vzw Welzijnsschakels

Dat vzw Welzijnsschakels nog altijd broodnodig is, staafden de initiatiefnemers met cijfers. "Momenteel bedienen we zo'n 60 gezinnen met voedselpakketten, ook heel wat grote gezinnen, samen goed voor 170 mensen. Voor wie er aan twijfelt: er is nog verborgen armoede, ook bij ons in het welvarend Lochristi. Welzijnsschakels stond dit jaar voor het eerst ook op de kerstmarkt, waar ook 930 euro werd verzameld. "De eerste keer, maar zeker voor herhaling vatbaar", klonk het zaterdagavond. Vzw Welzijnsschakels werkte het voorbije jaar voor het eerst ook samen met gemeentelijke basissschool, die zowel financieel als materieel - van voeding tot waspoeder - hun steentje bijdroegen. Heel wat mensen zijn ook nog niet op de hoogte van de zogenaamde 'weggeeftafel' die ze vullen met goederen die u niet meer nodig heeft en anders naar de kringloopwinkel brengt. Van een oude buggy, tot een stofzuiger of een microgolf, het is allemaal welkom als 'extraatje' voor de zorgbehoevende Lochristinaren onder de 'klanten' van Welzijnsschakels. "Kledij mag ook, maar geen gedragen kledij, want het mag natuurlijk geen rommelmarkt worden", vertellen Lut en Muriël. Wie zelf iets in gedachten heeft, kan overigens een belletje geven aan Patrick Goossens en Muriël op 09 355 17 45. Hulp komt ook soms uit onverwachte hoek, zo krijgt de vzw ook geregeld goederen van zelfstandigen al dan niet uit uitverkoop. Zo schonk Alderweireldt uit Zeveneken bij de definitieve sluiting heel wat huisraad aan dat goede doel.

Waarheen?

Het enige negatieve nieuwtje is dat Welzijnsschakels wel nog altijd het accommodatieprobleem van vorig jaar met zich meesleept. "Status quo op dat vlak", klinkt het. "We zitten nog altijd in de oude dekenij, en we zijn daar ook blij om. Wat de toekomst van dat gebouw wordt bij de inrichting van de groene long in de tuin achter de kerk, is nog niet duidelijk. Als optie zouden we eventueel naar Luein kunnen gaan voor opslagplaats, maar praktisch is dat met de vele trappen niet echt een ideale oplossing."

De achtste editie van Lo Plage is er opnieuw in 2019, in het weekend van 3 en 4 augustus op de terreinen in Dorp-Oost, tegenover de Pauwstraat. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio