Operatie Propere Handen woedt verder: Franse politie onderzoekt transfer Anthony Limbombe

Operatie Propere Handen woedt verder: Franse politie onderzoekt transfer Anthony Limbombe

Foto: BELGA

De Franse politie heeft ernstige twijfels bij de transfer van Anthony Limbombe afgelopen zomer van Club Brugge naar FC Nantes. Dat meldt de Franse sportkrant L’Equipe. Bij die transfer zou Limbombes tekenbonus van drie miljoen euro voor de helft in de zakken van Mogi Bayat, zijn zaakwaarnemer, beland zijn. Bayat zou ook een transfer naar Huddersfield tegengehouden hebben en Club Brugge zo een paar miljoen euro gekost hebben.

Eerder was al bekendgemaakt dat Limbombe verklaringen had afgelegd over Fabien Camus, die via de transfer en als tussenpersoon van Mogi Bayat zo’n 455.000 euro verdiende. Mede door het gesprek werd Camus vrijgelaten door het gerecht. De politie van Nantes ondervroeg de éénvoudige Rode Duivel begin november nog eens.

Dure transfer naar Huddersfield ketst af

Bayat zat op dat moment in hechtenis in Hasselt. Met de ruime tekenvergoeding die Bayat ontving, zouden Limbombe en zijn makelaar de Franse wet omzeild hebben. Die stelt immers dat zaakwaarnemers slechts een maximumpercentage van tien procent mogen innen op een transferbedrag. Door de helft van de tekenbonus te ontvangen, zou Bayat een forse extra som hebben kunnen claimen.

Maar er is meer. Christian Negouai, oud-speler van Standard en lang de agent van Limbombe, onderhandelde deze zomer met Huddersfield en zou Limbombe voor 15 miljoen euro naar Engeland kunnen gebracht hebben. Limbombe had op datzelfde moment echter al een deal met spelersmakelaar Dirk De Vriese, die linken heeft met Bayat. Huddersfield trok zich daarop terug, waardoor Limbombe uiteindelijk voor een veel lagere transfersom naar Nantes vertrok. Club Brugge liep op die manier miljoenen euro’s mis.

Advocaat reageert

Jean-Philippe Mayence, de advocaat van Mogi Bayat, reageerde tegenover La Dernière Heure. “Verschillende agenten zijn opgeroepen voor de transfer van Limbombe. Geen van hen heeft een akkoord gevonden met een club en hij werd in de B-kern gezet van Club Brugge. De club heeft Bayat toen gevraagd om de transfer te realiseren en met Nantes is er een oplossing gevonden. Club Brugge heeft Bayat dus betaald, het contract was legaal. Limbombe heeft geen euro aan Bayat gegeven. En de speler heeft geen enkele premie gekregen: de enige premie die hij krijgt, is die van 300.000 euro die hij doorheen het jaar verdient.”

Zwak seizoen

Nantes-voorzitter Waldemar Kita reageerde alvast ontkennend op de zaak. “Er werd van onze kant geen bonus uitgekeerd aan de makelaar. We hebben wel een bepaald bedrag betaald aan de speler, dat we niet hoeven te rechtvaardigen.”

De 24-jarige Limbombe werd afgelopen zomer met een transferprijs van zo’n acht (tot tien) miljoen euro de duurste transfer ooit van FC Nantes. Voorlopig werd zijn overgang echter nog geen voltreffer. De buitenspeler kwam in twaalf officiële duels tot één assist en geen enkele goal. Nantes kampeert momenteel op een tegenvallende veertiende plaats. Volgens

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.