Van der Poel gaat nieuwe jaar in met 20 zeges, daar kan zelfs een geel hesje niets aan veranderen

Mathieu van der Poel: “Ik hoorde mijn nek kraken”

Mathieu van der Poel: “Ik hoorde mijn nek kraken”

Een botsing met een steward gooide bijna roet in het eten: “Ik moest toch even bekomen.”

Zelfs een onoplettende steward kan Mathieu van der Poel (23) niet tegenhouden. De Nederlander knalde in Diegem hard op het gele hesje, wreef in zijn pijnlijke nek, maar reed uiteindelijk toch weer solo naar zege nummer 20. “Het zal wel een pijnlijke oudejaarsavond worden.”

Hij was na een mindere start pas in de derde ronde aan zijn solo begonnen. Maar in zijn tocht in het donker kwam hij plots een steward tegen. Hij knalde tegen 30 km/uur tegen het gele hesje aan. “Ik wou een bril van een renner oprapen”, deed de man zijn uitleg bij Sporza. “Ik ben er echt van aangedaan.”

Maar Van der Poel stond recht en zette meteen weer de aanval in op Michael Vanthourenhout, die hem in het tumult voorbij was gesneld. “Het was een ferme impact, hoor”, aldus de Europese kampioen. “Ik zag hem daar plots rechts op de weg staan. Ik dacht dat hij ging blijven staan, maar hij twijfelde en zette net een stap naar links. Ik knalde er met mijn hoofd tegen en hoorde mijn nek kraken. Een spijtig voorval, die man heeft het daar ook niet om gedaan. Ik moest even bekomen, maar wou snel terug bij Michael zijn. Daarna ben ik er nog van kunnen wegrijden, maar ik zat nooit meer in mijn ritme na die val.”

Hij reed zelfs tegen een nadarhek en scheurde zijn broek. “Ach, het is maar schrammetje. Als je op de limiet aan het rijden bent, kan dat gebeuren. Ik heb hier ondanks alle incidenten toch maar weer gewonnen. Ik won al zes van de acht manches in de Superprestige, het zou leuk zijn om ze allemaal te winnen”

31 zeges kan nog

Van der Poel zit dus al aan 20 zeges, op 22. “Dat is beter dan op school, als had ik ook daar goede punten, hoor”, zegt hij. “Rond de tachtig procent. Ik was een goed student, vraag maar aan ons ma.”

Hij kan zelfs nog zijn record van vorig jaar, 31 zeges, evenaren. Al staan er in principe maar tien crossen op zijn programma. “Maar misschien rijd ik de woensdag na het WK wel in Maldegem. Dan zijn het er elf? Als jij het zegt zal dat wel kloppen zeker. (lacht) We zien wel.”

Nog maar twee topduels voor WK

Vanaf nu scheiden de wegen van Van der Poel en zijn grootste rivaal Van Aert een tijdje. Van Aert, gisteren pas vijfde na een desastreuze start, viert Nieuwjaar niet in Baal, zoals Van der Poel, maar thuis met de familie. De week nadien rijdt hij ook niet in de nieuwe cross in Brussel. Hij kiest ervoor om zijn laatste race voor het BK te rijden in het Franse La ­Mezière. Het eerste nieuwe duel tussen Wout en Mathieu komt er wel op 14 januari in Otegem, daags na de nationale kampioenschappen. Daarna trekt de Nederlander naar Spanje op stage en laat de Wereldbekermanche in Pontchâteau vallen. “De Wereldbeker kan ik toch niet meer winnen en die stage is ideaal in functie van het WK”, zegt de Nederlander. “Het moet daar toch ook nog eens lukken, maar ik zal meer dan 100 procent moeten zijn. Wout zal zeker ook in orde zijn, hij kan als de beste toewerken naar een doel.”

Een week voor het WK in Bogense kunnen de twee tenoren mekaar nog eens testen in Hoogerheide, de laatste Wereldbekermanche.

Corrigeer