Duizenden fans, maar hij speelde voor lege zalen: deze muzikant deed zelfs zijn groepsleden geloven dat hij beroemd was

Duizenden fans, maar hij speelde voor lege zalen: deze muzikant deed zelfs zijn groepsleden geloven dat hij beroemd was

Hij toonde zich een schaamteloze leugenaar, maar aan het eind van 2018 heeft Jered Eames wel wat hij wilde. De Amerikaanse twintiger beloog iedereen om zich heen en deed zelfs de leden van zijn metalband Threatin geloven dat ze wereldberoemd waren. En kijk, vandaag prijkt hij in Rolling Stone en wordt er in heel de wereld over hem gesproken en geschreven. “Door gewoon muziek te spelen zou ik nooit zoveel aandacht gekregen hebben”, zegt Eames in het magazine.

Vraag het aan wie hem kent, en iedereen zal het zeggen: Jered Eames is geen gewone twintiger. De Amerikaan, geboren in Mobrely, Missouri, is een man die heel ver wil gaan om het te maken in de metalwereld die hem zo na aan het hart ligt.

De 29-jarige Eames speelt al van kindsbeen af muziek. Aanvankelijk deed hij dat nog in een groepje met zijn oudere broer Scott, maar in 2012 verhuisde hij naar Californië om succes na te streven met zijn soloproject Threatin. Ondanks zijn mateloze ambitie bleken weinig mensen wakker te liggen van de death metal die hij maakte.

Vele duizenden fans

Duizenden fans, maar hij speelde voor lege zalen: deze muzikant deed zelfs zijn groepsleden geloven dat hij beroemd was
Foto: Facebook

Maar toen kwam november 2018, een maand die alles zou veranderen voor Eames. Tien concertzalen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland worden door een boeker overtuigd om het voor hen onbekende Threatin in hun zaal te laten optreden. Het boekingskantoor huurt zalen in tien steden en schermt met de grote interesse die er op het internet is voor de band. De duizenden likes op Facebook, volgers op Twitter en massale reacties onder YouTube-video’s doen de eigenaren geloven dat hun zaal moeiteloos zal vollopen voor de nieuwste Amerikaanse sensatie.

Maar helaas: de Breaking The World-tournee, genoemd naar de jongste plaat van Threatin, blijkt een sof. Van de honderden tickets die de boeker al verkocht zei te hebben, blijkt niets waar te zijn. Wel integendeel: de metalband speelt tien avonden lang voor een lege zaal. Alleen Kelsey, de echtgenote van Eames, staat in het publiek om de show op te nemen.

Het leek Eames niets te kunnen schelen. Hij speelde elk concert alsof het zijn laatste kon zijn. Wanneer hij geconfronteerd werd door de eigenaars van zalen, gaf hij hen de schuld door te zeggen dat er te weinig reclame gemaakt was. “Het was duidelijk dat er iets niet klopte”, zegt Jonathan Minto van Exchange in Bristol. “Maar we wisten niet dat het zo een vreemd verhaal was.”

Minto en zijn vrienden doorzoeken de Facebook-pagina van Threatin en zien daar dat zowat alle fans uit Brazilië komen. “Hoe meer we klikten, hoe duidelijker het werd dat elk van die fans niet bestond.”

Alles vervalst

Niet veel later zou Jered Eames, die op de platen van zijn groep alle instrumenten en de zang voor zijn rekening neemt, toegeven dat hij alles in scène gezet heeft. De websites van zijn platenmaatschappij, PR-bedrijf en boekingskantoor: allemaal maakte hij ze en deed hij ze echt lijken. De reacties onder de YouTube-video’s en de likes op sociale media kocht hij.

Zodra het mysterieuze bedrog blootgelegd werd, werd de rest van de tournee geannuleerd en verdween Eames van de aardbol. Op sociale media schreef hij nog: “Wat is Fake News? Ik veranderde een lege zaal in een wereldwijde krantenkop. Als je dit leest, maak je deel uit van de illusie.” Daarna werd het weer stil.

Niet genoeg aandacht

Het magazine Rolling Stone wist de man wat later toch te strikken voor een interview over zijn publiciteitsstunt. “Ik ben opgegroeid in Moberly, Missouri. Het eerste wat je daar ziet als je toekomt, is een heuvel die een groot kerkhof is. Dat is de beste metafoor: ik wilde er niet sterven. Mijn hele leven draaide rond mijn pogingen om weg te geraken.”

Metal bleek zijn uitlaatklep, maar succesvol worden op de normale manier lukte niet. “De muziek is wel echt, maar zonder deze publiciteitsstunt zou ik nooit aandacht gekregen hebben van de media en het publiek”, zegt Eames, die zijn jongste plaat in Los Angeles liet producen door Greg Calbi, een producer die ook met John Lennon en Bruce Springsteen werkte.

“Voor de tournee gaf ik ongeveer 5.000 dollar spaargeld uit om zalen af te huren in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland”, aldus Eames. “Voor die optredens huurde ik een groep in, allemaal goeie muzikanten.” Die muzikanten wisten niets van de stunt van Eames, tot ze ook met hun eigen ogen vaststelden dat niemand naar hun shows kwam kijken. Zij vertrokken na zes optredens in een week, kwaad als ze waren om de leugens van hun frontman. “Ik voel me daar slecht over”, aldus Eames. “Ik wou dat ze het op dezelfde manier als ik zouden bekijken.”

Ook het internet keerde zich tegen Threatin wanneer het verhaal van de band op een hoop muzieksites kwam te staan. Maar Eames is tevreden met de aandacht die hij gekregen heeft en is vastbesloten dat hij er toch nog zal komen. “Ik plan nog wat stunts. Fake news is zo makkelijk te maken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees