Van der Poel demonstreert in Baal ondanks valpartij en problemen, Nederlander is nieuwe leider in DVV Trofee

Van der Poel demonstreert in Baal ondanks valpartij en problemen, Nederlander is nieuwe leider in DVV Trofee

Foto: Photo News

Mathieu van der Poel heeft op de eerste dag van het nieuwe jaar opnieuw zijn klasse getoond. In de GP Sven Nys in Baal viel hij nochtans in de eerste ronde en had hij vervolgens problemen met zijn fiets. De Europese kampioen keek tegen een achterstand van 20 seconden aan, maar op het einde van de tweede ronde reed hij alweer eenzaam aan de leiding. Een lekke band halfweg kon hem evenmin afstoppen. Van der Poel soleerde naar een nieuwe zege én is de nieuwe leider in de DVV Trofee. Toon Aerts werd tweede, Laurens Sweeck derde.

 

De openingsronde verliep heel incidentrijk. Zo kwamen onder meer Gianni Vermeersch en Michael Vanthourenhout ten val. Meteen waren zij op achtervolgen aangewezen. Corné van Kessel trok voorin fors door maar dan flitste Mathieu van der Poel naar de leiding. Wie dacht dat na amper 10 minuten cross de winnaar vastlag kwam bedrogen uit. De Nederlander ging in zijn eigen enthousiasme net iets te snel een bocht aan en zag zijn voorwiel onderuit schuiven. De Europese kampioen kende bovendien kettingproblemen en moest van fiets wisselen. Jens Adams met Toon Aerts en Corné van Kessel trokken met hun drieën de tweede ronde in. Dit met een handvol seconden voorsprong op Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Eli Iserbyt en de Tsjech Zdenek Stybar. Mathieu van der Poel volgde als 16e en moest 13 seconden goedmaken op het leidende trio. Toon Aerts, leider in het klassement met 11 seconden op Mathieu van der Poel, pakte onderweg 15 bonificatieseconden.

 

Meteen stokte daarna het tempo voorin en kregen we zo een kopgroep met tien renners. Eli Iserbyt ging even versnellen maar die kreeg al snel het gezelschap van Mathieu van der Poel die er een knappe remonte had opzitten. Na 2,5 rondes zei de Europese kampioen iedereen gedag en hij begon aan zijn solo. Achter Mathieu van der Poel vormde met Toon Aerts, Corné van Kessel en Eli Iserbyt een driekoppige achtervolgende groep. Bij het ingaan van de vierde ronde had de eenzame leider reeds een voorsprong van 21 seconden bij elkaar gefietst. Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Michael Boros, Kevin Pauwels en Tom Meeusen leverden strijd voor de vijfde plaats. Wat later reed de Nederlander lek vooraan waardoor, op drie ronden van het einde, zijn voorsprong slonk tot 15 seconden op Aerts, van Kessel en Iserbyt. Met een nieuwe fiets bouwde van der Poel zijn voorsprong echter opnieuw verder uit.

Van der Poel demonstreert in Baal ondanks valpartij en problemen, Nederlander is nieuwe leider in DVV Trofee
Foto: Photo News

Laurens Sweeck verzette hemel en aarde om aansluiting te vinden bij de groep Aerts. Maar de leider in de stand verdapperde en trok alleen op jacht naar Mathieu van der Poel. Aerts bleef, tevergeefs zoals later zou blijken, een verbeten strijd uitvechten voor zijn leidersplaats maar de eindwinst was dan al duidelijk voor Mathieu van der Poel. Die mocht voor de 21e keer dit seizoen het zegegebaar maken en volgt zichzelf op als eindlaureaat in Baal.

De Nederlander ging dit seizoen al in vier eerdere manches met de zege aan de haal. Alleen in de opener won Aerts. De volgende manche staat zondag op de agenda op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en haar Franstalige tegenhanger ULB in Elsene. Het is de eerste keer ooit dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het decor vormt voor een veldrit. Het doek valt op 9 februari met een cross in Lille.

- Uitslag -

1. Mathieu van der Poel

2. Toon Aerts +34”

3. Laurens Sweeck

4. Eli Iserbyt

5. Kevin Pauwels

6. Corne Van Kessel

 

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.