Een frisbee veranderde zijn leven: nu rouwt Amerika om overlijden van amper 20-jarige fanatiekeling met botkanker

Een frisbee veranderde zijn leven: nu rouwt Amerika om overlijden van amper 20-jarige fanatiekeling met botkanker

Triest nieuws uit de Verenigde Staten: Tyler Trent is niet meer. De amper 20-jarige Amerikaan verloor dinsdag de zware strijd tegen botkanker. Trent verwarmde de voorbije maanden vele harten als fanatieke supporter van de sportteams van de universiteit van Purdue.

“Het is met ons diepste verdriet dat we afscheid moeten nemen van Tyler Trent”, tweette het Purdue Cancer Center. “We waren allemaal #TylerStrong geworden. We kunnen zijn familie niet vertellen hoe bijzonder erg we het vinden dat hij gestorven is. Zijn leven was misschien kort, maar zijn erfenis zal voor altijd blijven bestaan.”

Bij ESPN hielden ze zelfs een stoel vrij in de studio voor de 20-jarige Amerikaan. “Zijn moedige strijd is ten einde”, klonk het bij presentator Scott Van Pelt in de studio van SportsCenter. “We waren vereerd dat we hem mochten ontmoeten en waren allemaal onder de indruk van zijn sierlijkheid. We beloofden dat we een stoel zouden reserven voor jou. Dat hebben we gedaan. Nu kan je rusten jongeman.”

Frisbee

Trent kreeg in 2014 te horen dat hij botkanker had toen hij zijn arm brak bij een potje frisbee gooien. Hij ging onder het mes om een bot te vervangen, kreeg negen maanden chemo en leek verlost van de ziekte. Maar vlak voor hij begon aan zijn eerste lessen op Purdue was de botkanker terug.

“Toen ik ontdekte dat ik voor de tweede keer kanker had, was het eerste dat ik tegen de dokters zei dat ik op tijd op school wilde zijn voor mijn lessen. Hoe zwaar dat ook ging zijn”, vertelde Trent dit jaar nog aan ESPN. Wat hem ook lukte. Maar de kanker verspreidde zich daarna richting zijn ruggengraat. Op 6 december kreeg hij nog de Disney Spirit Award op de College Football Awards Show in Atlanta.

“Een jaar geleden hoopte ik nog dat ik mijn verhaal kon vertellen”, zei Trent toen na een oorverdovend applaus. “Die droom is uitgekomen.” Nog geen maand later verloor hij op amper 20-jarige leeftijd zijn strijd tegen kanker.

Een frisbee veranderde zijn leven: nu rouwt Amerika om overlijden van amper 20-jarige fanatiekeling met botkanker
Foto: AP
Een frisbee veranderde zijn leven: nu rouwt Amerika om overlijden van amper 20-jarige fanatiekeling met botkanker
Foto: AP

Boilermakers

Trent werd bekend toen hij in september 2017 aan de poort van het stadion van de Purdue Boilermakers kampeerde voor een belangrijke wedstrijd tegen Michigan. Hij ging er op de foto met de coach van het American Football-team, Jeff Brohm. “Ik zag gewoon een jongen in een shirt van Purdue met een grote lach op zijn gezicht”, aldus Brohm. Hij vertelde me niet zijn verhaal of wat hij meegemaakt had (Trent onderging die namiddag nog chemo, red.). Hij was gewoon enorm positief.”

Na deze ontmoeting werd Trent een soort mascotte voor de Boilermakers. En een inspiratiebron. Hij werd hun erekapitein, was bij zo veel mogelijk wedstrijden aanwezig en werd dikke vriendjes met quarterback David Blough. Legendarisch is de wedstrijd van Purdue tegen Ohio State, dat eind oktober nog geen wedstrijd verloren had. Ondanks een slechte dag was Trent aanwezig in het Ross-Ade Stadium. “Ik wil gewoon dat Purdue wint van Ohio State”, zei hij toen op ESPN. De Boilermakers speelden hun beste wedstrijd van het seizoen en wonnen makkelijk met 49-20.

Met steun van de sterren van het American Football-team zamelde Trent via allerhande optredens 100.000 dollar in voor de strijd tegen kanker. “Er zijn nog veel kinderen zoals mij die niemand kent”, zei Trent tegen ESPN-journalist Adrian Wojnarowski. “Ik wil niet dat er nog bijkomen. Ik wil een rol spelen zodat er een einde komt aan dit alles.”

Corrigeer