Huiskamerconcerten aan hun laatste week toe

FOTO-VIDEO. Zaffelaars en Hijftes DNA ontdekt in VROB's Living Room

VROB Large zit in de laatste uitzendweek, maar de evenementenradio vrolijkt die nog drie avonden na elkaar op met een Living Room Concert. De spits van 2019 werd afgebeten door import uit Zaffelare en Hijfte, met Dirk De Clercq en zijn nichtje Anke samen goed voor een flinke dosis muzikaal bewijsmateriaal, DNA. Het duo heeft zijn bestaan te danken aan de schoonmama van Dirk, want voor haar tachtigste verjaardag traden Anke en nonkel Dirk voor het eerst op met 'De Roos' van Ann Christy. En dat is ondertussen ook al tien jaar geleden.

Dirk kampte dan wel met de uitloper van een griepje woensdagavond, maar met een thermos tijmthee van zijn echtgenote sloeg hij zich moeiteloos door het concert heen, ook vocaal. Met 'For Emma' van Boniver en 'Make a sound' van Lou Doillon - de openers van de avond - bewees het tweetal dat je niet altijd de bekendste nummers moet aanpakken om er een fijne beleving van te maken, iets wat we de voorbije dagen ook wel al door hadden op de andere Living Room Concerts. De inspiratie haalt DNA volgens Anke ook af en toe ook op live-optredens. Niet altiijd op muzikaal vlak, maar ook op het vlak van présence. Dirk en Anke stellen zich namelijk graag bescheiden op maar concludeerden onlangs terecht dat daar eigenlijk niets mis mee is. Het duo waagde zich woensdag in het eerste deel ook aan een frèle en breekbare 'Ploegsteert' van Het Zesde Metaal. Respect daarvoor, want met de vertolking van zo'n ijzersterk nummer steek je hoe dan ook al je nek uit.

In het tweede deel nog meer verrassend werk, van onder meer Anton Walgrave - van Belgische makelij - en First Aid Kit. Mooi ook hoe het duo behalve de gitaren een hele resem sfeermakende instrumenten bediende. Met de voetdrum, de melodica, de kazzoo en... het eigen vocale gefluit haalden ze een klein orkest in de woonkamer van VROB. Tegen tienen kwam DNA pas goed op dreef, inclusief het ritmisch handgeklap van het publiek. Of zoals Anke het samenvatte: "opgewarmd tegen het einde.. en dan is 't gedaan." Een mooie prestatie van een (te?) bescheiden duo van bij ons, dat gelukkig trouw blijft aan zijn eigen stijl, een decennium lang al. Wat de plannen zijn om dat dit jaar nog eens extra in de verf te zetten, leest u hier later. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio