Laatste zitting van Louis Tobback is eerste van zoon Bruno: “Ik wil geen wakende schaduw zijn van mijn vader”

Laatste zitting van Louis Tobback is eerste van zoon Bruno: “Ik wil geen wakende schaduw zijn van mijn vader”

Bruno Tobback legt de eed af. Foto: hsb

Leuven -

In het Leuvense stadhuis hebben de nieuwe gemeenteraadsleden woensdagavond de eed afgelegd. Bekende koppen Bruno Tobback (SP.A) en Lien Degol (Open VLD) nemen voor het eerste een plaats in het Leuvense stadhuis in. Boegbeeld Magda Aelvoet (Groen) maakt haar comeback.

“Ik vind het wel bijzonder dat de laatste raadszitting die mijn vader voorzit, ook mijn eerste is”, zei Bruno Tobback. Het was immers in de handen van Tobback senior - de voorzitter van de vorige gemeenteraad - dat de 47 nieuwe Leuvense gemeenteraadsleden woensdagavond de eed moesten afleggen. “Ik ben nu al 25 jaar actief in de Leuvense politiek, maar de enige keer dat ik ooit in de raadszaal zat, was helemaal in het begin van mijn carrière, als provincieraadslid. Het voelt wel speciaal om hier nu écht te mogen komen zetelen. Dat het de plek is waar mijn vader de jarenlang zoveel tijd spendeerde, daar kan ik niet omheen. Maar ik ben zeker niet van plan om hier te zitten als een soort wakende schaduw van Louis. Mohamed is nu de nieuwe burgemeester en zal dat zeer goed doen. Ik heb ook bewust niet gemikt op veel mandaten. Ik wil eerst en vooral uitzoeken wat ik nog allemaal te leren heb om een goed gemeenteraadslid te zijn.”

Bruno Tobback was lang niet de enige die zijn eerste stappen zette in de gemeenteraad woensdagavond. Maar liefst 22 van de 47 raadsleden zijn nieuwkomers. Onder hen enkele jongelingen aan de start van een wellicht langere politieke carrière zoals Sara Speelman (Groen, 19) Sarah Mohamed Khalif (SP.A, 20), Liesbeth Vandermeeren (CD&V, 27) en Pieterjan Vangerven (N-VA, 29).

Televisiegezicht

Voor enkele Leuvenaars die al jarenlang graag in de stad wonen en een politiek engagement opnemen, was het het eerste publieke optreden als gemeenteraadslid. Denk maar aan styliste Lien Degol (Open VLD). Al jaren een bekend televisiegezicht, maar nu voor het eerst ook politiek actief. “Ik vind het echt super spannend”, zei ze voor de eedaflegging. “Het is allemaal zo nieuw en onbekend voor mij. Ik wist zelfs niet hoe die gemeenteraad er hier uitzag.”

Minder nieuw is het voor Groen-politica Magda Aelvoet (74), die na jaren van stilte haar comeback maakt in de actieve politiek. “Ik voel me eigenlijk heel relax bij die terugkeer. We zitten nu in de meerderheid. Dat is een heel andere uitgangspositie dan wat ik vroeger meemaakte”, zegt ze. Toch is dat niet de reden waarom ze deze keer haar mandaat opneemt en vorige keren niet.

“Bij de vorige verkiezingen stonden er zo veel jonge maar onverkozen partijgenoten te trappelen om erin te vliegen, dat ik het liever aan hen gunde. Maar ik kreeg daar ook kritiek op. Dat je als verkozene toch minstens een deel van je termijn moet doen. Nu doe ik dat dus wel. Ik ga zeker niet de zes jaar uitdoen, maar wil me nu toch héél graag engageren voor de start van de legislatuur.”

Gelijk met de eedaflegging werden ook fractieleiders Lothe Ramakers (SP.A), Eva Platteau (Groen), Johan Geleyns (CD&V), Lorin Parys (N-VA), Rik Daems (Open VLD), Hagen Goyvaerts (Vlaams-Belang) en Line De Witte (PVDA) aangesteld.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio