Nieuwe gemeenteraad van start

FOTO. Burgemeester Lagrange doet voort

In een afgeladen volle raadzaal van het Zults gemeentehuis in Olsene werden maandagavond de nieuwe gemeenteraad en de nieuwe Raad voor Maatschappelijk Welzijn geïnstalleerd. De nieuwe gemeenteraad bestaat uit 25 leden. 24 daarvan legden de eed af bij de afscheidnemende voorzitter van de gemeenteraad, Ward Baeten. Burgemeester Simon Lagrange had dat vorige week al gedaan bij de gouverneur. Er werd ook nog vastgesteld uit welke fracties de nieuwe gemeenteraad bestaat. Tony De Bel, bij de verkiezingen nog lijsttrekker van CD&V, stond zijn plaats af aan Marc Devlieger.

Francky De Coster (Open Zulte) nam vervolgens het voorzitterschap van de gemeenteraad van Ward Baeten (N-VA) over en onder zijn leiding werden de schepenen verkozen. Dat werden Sophie Delaere (Open Zulte), Michaël Vandemeulebroecke (Open Zulte), Frederic Hesters (Open Zulte), Olivier Peirs (GVZ) en Linda Detailleur (N-VA). Francky De Coster en Olivier Peirs verwisselen na drie jaar van functie. Linda Detailleur (N-VA) maakt plaats in 2022 voor Natasja De Vos (Open Zulte).

Schepenen Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Frederic Hesters, Olivier Peirs, Linda Detailleur en burgemeester Simon Lagrange behouden ongeveer dezelfde bevoegdheden. Zoals wettelijk voorzien moet het bestuur wel verder met een schepen minder dan in de vorige legislatuur.

Philippe Van Steenberghe (Open Zulte) en Marc Devlieger (CD&V) zijn de raadsleden met de langste staat van dienst. Zij zetelen onafgebroken sedert 1 januari 1989 en beginnen dus beiden aan hun zesde legislatuur.

Fractieleider van Open Zulte wordt Steven Van Troys. Van CD&V wordt dat Sally Cosijns. Die vroeg meteen het woord en vond het raar dat de burgemeester twee partijen aan boord nam die het in de verkiezingen niet zo goed hadden gedaan. Burgemeester Simon Lagrange repliceerde dat hij naar de verkiezingen was getrokken met de slogan “Voortdoen” en bijgevolg in zee ging met dezelfde meerderheid als in de vorige legislatuur.

Deze eerste zitting van de gemeenteraad werd afgesloten met de verkiezing van de leden voor de Politieraad van de nieuwe politiezone Deinze-Zulte-Lievegem. Van de 21 leden mag Zulte er, naast de burgemeester, vier leveren. Dat werden Tony Boeckaert en Pieter Verhalle voor Open Zulte, Olivier Peirs voor GVZ en Henk Heyerick voor CD&V.

Vervolgens zette de gehele gemeenteraad het petje op van Raad van Maatschappelijk Welzijn en verkoos het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst dat negen leden telt: voorzitter Linda Detailleur (N-VA) en als leden: Kathy Dewitte, Sofia Ezzine, Marc Colpaert, Rudy Beulque, Etelle Vandenbroecke en Talitha Lossy (allen Open Zulte), Tony De Bel en Rita Goeminne (CD&V). Linda Detailleur, voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, is toegevoegd aan het schepencollege net als in de vorige legislatuur als voorzitter van het OCMW. 

Na ongeveer een uur zat de eerste gemeenteraad van voorzitter Francky De Coster er op en mocht hij uitnodigen voor een glaasje.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio