Congolese verkiezingsuitslagen zullen pas volgende week bekend zijn

Congolese verkiezingsuitslagen zullen pas volgende week bekend zijn

Hoe langer het wachten is op resultaten, hoe meer de spanningen oplopen. Foto: AP

Brussel -

De eerste uitslagen van de Congolese presidentsverkiezingen zullen waarschijnlijk na zondag gepubliceerd worden, omdat de kiesbrieven veel trager dan gepland verzameld en geteld kunnen worden. Dat heeft kiescommissievoorzitter Corneille Nangaa donderdag gezegd.

CENI-voorzitter Corneille Nangaa zou woensdag aan minstens drie bronnen verklaard hebben dat tot nu toe slechts 17 procent van de stembrieven verzameld werden. Donderdag bevestigde Nangaa dat. “We slapen niet”, klonk het. “We doen ons best om de resultaten op 6 januari te publiceren. Maar we kunnen natuurlijk ook geen ijzer met onze handen breken.”

Dinsdag klonk het nog zelfverzekerd dat de eerste resultaten zondag, een week na de stembusgang, zouden komen.

Volgens Nangaa ligt de schuld bij de weigering van oppositie en middenveld om de stemcomputers te gebruiken om de resultaten te versturen. Tegen die plannen was protest gerezen omdat fraude zo makkelijker zou worden. “Nu betalen we voor ons eigen schandelijk gedrag: we hadden een oplossing voorgesteld, men heeft ze geweigerd, nu moeten we de gevolgen daarvan dragen.”

De verkiezingen vonden afgelopen zondag plaats en de bedoeling was om de eerste uitslagen ten laatste op zondag 6 januari te publiceren. In afwachting van die bekendmaking heeft de Congolese regering de populaire radiozender RFI (Radio France internationale) het zwijgen opgelegd en de accreditatie van de RFI-journalist ingetrokken. Ook het mobiel internet werd platgelegd. Met de maatregelen wil de regering vermijden dat er “olie op het vuur” wordt gegooid als de eerste resultaten bekend worden gemaakt, klinkt het.

Kabila blijft in paleis wonen

Het presidentieel paleis wordt niet de officiële residentie van de nieuwkomer. Joseph Kabila blijft er wonen. Zijn opvolger zal huizen in de residentie die nog even van eerste minister Bruno Tshibala is. Hem is al gevraagd om zijn valiezen te pakken en een nieuwe woonst te zoeken. Dat meldt de Congolese nieuwssite actualite.cd.

“Tshibala is sinds vorige week op de hoogte”, zegt een bron aan de nieuwssite. “De verhuizingen gaan beginnen, net als de aanpassingswerken.” Nog volgens die bron is het presidentieel paleis privé-eigendom van Kabila. “Hij heeft het verworven via de erfgenamen van Mobutu.”