Automatisering heeft verwaarloosbaar effect op wereldwijd aantal jobs

Automatisering heeft verwaarloosbaar effect op wereldwijd aantal jobs

Foto: Hollandse Hoogte / Dolph Cantrijn

De opkomst van de automatisering in bedrijven heeft tot hiertoe een verwaarloosbaar effect gehad op het aantal banen wereldwijd. Dat zegt de hoofdeconoom van de Wereldbank, Pinelopi Koujianou Goldberg. Zijn vaststelling staat haaks op de vele sombere voorspellingen dat machines weldra de mens van de arbeidsmarkt zullen verdringen.

Veel ontwikkelde landen in het Westen hebben de voorbije twee decennia industriële banen verloren, maar dat verlies wordt ruimschoots gecompenseerd door de opkomst van hetzelfde soort werk in Oost-Azië, blijkt uit een jaarrapport van de in Washington gebaseerde internationale financiële instelling. Zo is de industriële tewerkstelling de voorbije twintig jaar in landen als het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Singapore met meer dan 10 procent gekrompen, maar zagen we tegelijkertijd een tegenovergestelde beweging in ontwikkelingslanden als Vietnam, waar het aandeel industriële banen steeg van 9 procent in 1991 naar 25 procent in 2017. De vrees dat robots onze jobs hebben ingepikt, wordt tot hiertoe dus niet gestaafd door de feiten, concludeert Koujianou Goldberg.

In het World Development Report 2019 wordt opnieuw de impact van nieuwe technologieën op de tewerkstelling onderzocht. Eerdere studies voorspelden vaak dat de automatisering meer banen zou doen verdwijnen dan dat er zouden bijkomen. De Wereldbank benadrukt daarentegen dat vooral de aard van het werk in de toekomst zal evolueren. Terwijl de technologische vooruitgang er enerzijds voor zal zorgen dat heel wat routinetaken worden geautomatiseerd en veel laaggeschoolde jobs verdwijnen, zal ze anderzijds kansen creëren voor meer productieve en creatievere banen. “Dit is de vierde industriële revolutie. We hebben er al drie achter de rug en telkens zijn we erin geslaagd om te overleven. (...) Uiteindelijk zullen we ons aanpassen”, luidt het optimistisch.

Achterhaald

Volgens de Wereldbank moeten we ons vooral voorbereiden op het feit dat we in de toekomst veel vaker van baan zullen veranderen en op een andere manier zullen werken. De standaard werkweek en een job voor het leven zijn achterhaald, een gevolg van de gig-economie of klusjeseconomie die van tijdelijke contracten en projectmatig werk de norm maakt. Ook zullen stilaan andere, eerder complexe, vaardigheden aan belang winnen. Denk aan communicatie- en redeneringstalent, teamwerk en probleemoplossend vermogen. De uitdaging voor de overheden zal er tegelijk uit bestaan om een minimum aan sociale bescherming te garanderen voor de vele werknemers die van de ene naar de andere baan hoppen en een rist werkgevers bedienen.

De Wereldbank maakt zich wel zorgen over de impact van de technologische veranderingen op ontwikkelingslanden in Afrika en elders. Die landen konden in het verleden altijd profiteren van het feit dat de lonen er erg laag zijn. Maar het verschil in hoogte van salarissen wordt steeds minder relevant als machines meer taken van mensen overnemen.

De hele discussie over automatisering versus banen is overigens geen nieuwe discussie. Zo profeteerde de grote econoom John Maynard Keynes in de jaren dertig al dat industrialisering en automatisering zouden leiden tot technologische werkloosheid. Allesbehalve erg, vond hij toen, wat het zou gaan om een vrijwillige werkloosheid. De mens zou nog maar een tiental uur per week moeten werken en zich voor de rest volledig kunnen wijden aan zijn vrije tijd, terwijl robots al het werk voor hem doen, net zoals in de televisiereeks “The Jetsons”. Op die rooskleurige werkelijkheid lijkt het toch nog even wachten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees