Tienduizenden reizigers op de vlucht

Belgische toeristen zitten vast op Thais eiland waar tropische storm nadert: “We kunnen niet meer weg”

Tienduizenden toeristen zijn sinds woensdag op de vlucht voor de nakende tropische storm Pabuk in Thailand. Zo veel mogelijk mensen zijn per boot vertrokken naar het veiligere vasteland, maar er zijn ook een heleboel reizigers achtergebleven. Onder hen Julie Van Crombrugghe (29), zij zit samen met drie vrienden vast op een door de storm bedreigd eiland.

De tropische storm Pabuk zal wellicht vrijdag de populaire eilanden Koh Phangan, Koh Tao en Koh Samui bereiken. Hoewel er (nog) geen officiële evacuatiemelding is, lopen de eilanden sinds woensdag leeg. Tienduizenden toeristen vertrokken gepakt en gezakt met ferry’s naar het Thaise vasteland.

Lees hieronder verder

“Wij kunnen niet meer weg”

Toch zijn er ook een heleboel reizigers achtergebleven op de bedreigde eilanden. Zo ook Julie Van Crombrugghe (29) en haar vriend Jinte Deprez (31). Zij zitten samen met een bevriend koppel, Eva Nowé (25) en Tim Desmet (32), op het eiland Koh Tao.

Pas woensdag waren zij op de hoogte gebracht van de nakende tropische storm. Daardoor hadden ze gene kans meer om te vluchten naar het vasteland.

“De boottochten zijn geannuleerd waardoor wij niet meer van het eiland kunnen”, zegt Julie Van Crombrugghe aan onze redactie. “We zitten momenteel vast in een bungalow aan de kust. Gelukkig zitten we vrij hoog en is het gebouw een vrij stevige constructie. Maar voor de zekerheid hebben we toch al een vluchtroute uitgestippeld.”

De toeristen merken inmiddels ook een zenuwachtige sfeer op het eiland. “We zagen hoe mensen nog snel muurtjes rond hun winkels metsten. Iedereen heeft ook duidelijk rantsoen ingeslagen. Ook wij hebben voedsel voor twee dagen gekocht. Nu is het afwachten in een ‘stilte voor de storm-sfeer’.”

Belgische toeristen zitten vast op Thais eiland waar tropische storm nadert: “We kunnen niet meer weg”
Julie, Jinte, Eva en Tim zitten vast op Koh Tao. Foto: RR

Belgische toeristen weggehaald

Volgens weerexperten zal storm Pabuk hevige regen, windsnelheden tot 104 kilometer per uur en metershoge golven veroorzaken

Daarom treffen ook de touroperators de nodige maatregelen. TUI, bijvoorbeeld, stuurde per sms een waarschuwing naar de klanten. “Momenteel zijn er met TUI 124 reizigers in Thailand. 105 verblijven in de betreffende regio”, zegt woordvoerder Piet Demeyere van TUI. “Wij hebben hen aangeraden om zeer goed naar de raad van de autoriteiten te luisteren.”

“Omdat het ferryverkeer tijdens de doortocht van de storm kan verstoord worden, zijn reizigers die morgen naar huis zouden terugkeren preventief in hotels op het vasteland ondergebracht. Daar zijn geen Belgen bij. De eerste landgenoten die naar België terugkeren, doen dat op zaterdag 5 januari. Eventuele maatregelen voor deze reizigers worden morgen genomen in functie van de situatie. Volgens verwachting zou de weerssituatie tegen die tijd genormaliseerd zijn”, zegt Demeyere.

“Aangezien er geen klanten van Thomas Cook op de bedreigde eilanden zitten, gaan onze reizen gewoon door”, klinkt het bij de andere grote touroperator. “Wij volgen alles goed op en mocht de situatie nog wijzigen, waardoor de storm van richting verandert, zijn wij klaar om de nodige maatregelen te treffen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees