“Ze verwijten mij dat de producten niet werken”

Evi Hanssen gaat klacht indienen nadat oplichters opnieuw foutieve berichten over haar verspreiden

Evi Hanssen gaat klacht indienen nadat oplichters opnieuw foutieve berichten over haar verspreiden

Foto: Jong Geweld

Evi Hanssen (40) gaat een klacht indienen bij de politie, nadat malafide internetsites foutieve internetberichten over haar verspreiden. De teksten staan vol leugens, waar geen letter van klopt, bevestigt het televisiegezicht aan Het Nieuwsblad. “Ik zou dat normaal laten passeren, maar mensen beginnen mij te verwijten dat de producten uit de artikels niet werken. Dan moet ik wel iets doen”, reageert Hanssen.

“Evi Hanssen is ontslagen door de Nederlandse Omroep NPO1, omdat ze alleen maar haar eigen lijn van schoonheidsproducten wou gebruiken.” Dat wil het valse nieuwsbericht de lezers wijsmaken. Wie nieuwsgierig klikt op de link, komt op een uitgebreid artikel over de kwestie én de schoonheidsproducten terecht. “Ze hebben er echt wel tijd in gestoken. Ze laten zelfs mijn vriendinnen getuigen, al zijn dat niet mijn echte vriendinnen. Maar als je niet oplet, of een beetje goedgelovig bent, dan snap ik wel dat je erin trapt”, vindt Hanssen.

En daar ondervindt Hanssen nu alle negatieve gevolgen aan. “Mensen komen aan me vragen ‘of die producten echt helpen?’ Ze verweten me dat ze de zalfjes en crèmes gekocht hadden, omdat ik ze zogezegd ook gebruik. Dat vond ik verschrikkelijk. Daarom moet ik actie ondernemen”, reageert ze. Bovendien weten de websites aardig wat advertentie-inkomsten op te rijven door haar bekendheid te misbruiken.

Enige manier om te doen stoppen

Hanssen is de vervalste internetberichten van oplichters dan ook meer dan beu. Het is immers niet de eerste keer dat het haar overkomt. In de zomer gebruikte een website een foto waarop Hanssen een blauw oog had om reclame te maken voor anti-rimpelcrème. “Ik heb al een dossier liggen bij de politie van de vorig keer”, bevestigt de bekende Vlaming. Ook nu is ze van plan om klacht in te dienen voor “laster en eerroof”.

“Dat is de enige manier om die georganiseerde praktijken te stoppen, zoals vorige keer”, reageert ze resoluut. “Hoe meer mensen klacht indienen, hoe meer er iets tegen gedaan kan worden.”

Steeds meer problemen

Ook actrice Veerle Baetens kreeg met gelijkaardig ‘fake news’ te maken. Ze zou in het programma Z Nieuws komen vertellen hoe ze het van de goot tot miljonair schopte. “Euh voor alle duidelijkheid, dit is je reinste onzin!” repliceerde Baetens eind december op het Facebookbericht.

De Planckaerts dienden op hun beurt een klacht in na ‘fake news’ over bitcoins. De headline vat de leugen samen: “Eddy Planckaert Onthult Hoe Hij Na Een Faillissement € 2,3 Miljoen Verdiende - Volgens Hem Kan Iedereen Dat En In Z-Nieuws Laat Hij Zien Hoe...!” Het bericht is slordig opgesteld, elk woord begint met een hoofdletter, de tekst staat bol van taalfouten. Maar de advertentie-inkomsten zijn binnen vanaf de eerste klik natuurlijk.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees