“Stempelende miljonair” sluisde miljoen euro van vzw naar eigen rekening

“Stempelende miljonair” sluisde miljoen euro van vzw naar eigen rekening

Didier De Witte liep eerder al een veroordeling op voor fraude, maar kocht zijn celstraf af. Foto: *

Gent -

Projectontwikkelaar Didier De Witte (72), die onder meer het Ghent River Hotel in handen heeft, wordt opnieuw vervolgd voor fraude. Met valse facturen en onterechte cheques sluisde hij meer dan een miljoen euro van de rekening van een vzw naar zijn privérekening en een zwarte rekening van Ghent River Hotel.

De Witte is geen onbekende figuur bij het Gentse parket. In 2011 werd hij veroordeeld voor het onterecht trekken van 40.000 euro stempelgeld van mei 2005 tot mei 2009. Hij kreeg een uitkering, maar was in wezen een van de bekendste projectontwikkelaars van Gent. Op papier bekleedde hij geen functie binnen zijn bouwbedrijf CCR uit Destelbergen, maar in de praktijk zwaaide hij er de plak. De achttien maanden cel kocht hij in 2013 af.

Hotel met zwarte rekening

Gisteren moest Didier De Witte, samen met zijn twee kinderen en een vierde beklaagde, opnieuw voor de rechter verschijnen voor fraude die hij eind 2008 en begin 2009 zou hebben gepleegd. Hij wordt vervolgd voor gebruik van valse stukken, misbruik van vennootschapsgoederen en fiscale fraude. Begin 2009 runde De Witte samen met zijn kinderen de vzw Les Glycines, een vzw die een rusthuis uitbaat in Wallonië.

“Meneer De Witte heeft 1.003.400 euro van de vzw via cheques naar zijn eigen rekening overgemaakt”, aldus het parket. “Daarmee werd het uitkeringsverbod, wat zowel wettelijk als in de statuten van de vzw vastgelegd is, flagrant geschonden.” Bestuursleden van de vzw mochten geen gelden uitgekeerd krijgen, maar De Witte sloeg ruim een miljoen euro scheef. “Inkomsten die ook niet aangegeven werden in de personenbelasting, wat belastingontduiking is”, aldus het parket.

“Daarnaast werden ook voor 370.000 euro valse facturen opgesteld door een stroman van De Witte, die de vzw netjes betaalde”, aldus de procureur. Die 370.000 euro werd de dag zelf nog door de stroman doorgestort naar een zwarte rekening van het Ghent River Hotel, dat ook in handen is van de familie De Witte. Het geld werd onder meer gebruikt om onroerende goederen te kopen.

Belastingontduiking

Volgens de verdediging van Didier De Witte is er van belastingontduiking niets aan. “Er werden inderdaad valse facturen opgesteld en betaald, maar niet met de bedoeling de belastingen te ontlopen”, klonk het. De twee jaar cel die het parket voor De Witte vraagt, is te veel van het goede voor zijn advocaten. “Meneer is 72 intussen, hij hoort niet in de gevangenis. Met een werkstraf of enkelband kan hij wel akkoord gaan.” Het parket vraagt ook het miljoen euro verbeurd te verklaren.

Ook de twee kinderen van De Witte worden vervolgd. “Zij maakten het hun vader mogelijk het geld te ontvreemden. Ze moesten op de hoogte zijn gezien hun positie”, meent het parket. Hun advocaten vroegen de vrijspraak. “Vaders wil is wet. Zij wisten niet van de constructies en hebben er niets mee te maken”, klonk het.

De stroman die valse facturen uitschreef, vroeg de vrijspraak. “Ik wist van niets”, zei hij. “Het geld kwam mij niet toe, dus stortte ik het door. Didier zat achter die valse facturen.”

Het vonnis valt op 17 januari.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio