Pleegde Ed Sheeran plagiaat? Daar moet een jury over oordelen

Pleegde Ed Sheeran plagiaat? Daar moet een jury over oordelen

Foto: EPA-EFE

Een jury moet uitmaken of de Britse popster Ed Sheeran (27) een song van soulzanger Marvin Gaye geplagieerd heeft. Dat heeft een rechter in New York donderdag beslist. Er zijn “wezenlijke gelijkenissen tussen verscheidene muzikale elementen” van beide songs, zei rechter Louis Stanton. Hij wees daarmee een verzoek van Sheeran af om de klacht te verwerpen.

De superster, zijn cosongwriter en zijn platenfirma wordt verweten dat ze onder andere het ritme en de melodie van Let’s Get It On (1973) gebruikten voor de hit Thinking Out Loud. De klagers zijn erfgenamen van producer Edward Townsend. Die schreef Let’s Get It On samen met Gaye. De soulzanger werd in 1984 bij een ruzie door zijn vader vermoord, een dag voor zijn 45ste verjaardag.

Sheerans advocaten ontkennen de beschuldiging. De song Thinking Out Loud heeft volgens hen een “sombere, melancholische toon en gaat over langdurige romantische liefde”, terwijl Let’s Get It On een “seksuele hymne” is.

Dezelfde rechter is ook belast met een andere klacht, die de firma Structured Asset Sales (SAS) tegen Sheeran en zijn platenfirma indiende. SAS heeft een aandeel in de auteursrechten op de song van Gay.

Sheeran had enorm veel succes met Thinking Out Loud. In meer dan tien landen stond het lied op de eerste plaats van de hitlijsten, op YouTube werd het meer dan 2,6 miljard keer afgespeeld. Hij nam de song in 2014 op voor zijn tweede studioalbum X (uitgesproken als multiply).

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees