Mysterie van Netflix-film opgelost: beelden van treinramp Buizingen wel correct aangekocht

Mysterie van Netflix-film opgelost: beelden van treinramp Buizingen wel correct aangekocht

Foto: BELGAPLUS

De producent van Death Note, de Netflix-film waarin luchtbeelden van de treinramp in Buizingen opdoken, heeft die beelden op een correcte wijze aangekocht. Ze zijn door een Belgische cameraman gemaakt. Dat meldt De Standaard.

Eerder deze week was heisa ontstaan rond de Netflix-film Death Note. De NMBS was kwaad omdat er beelden in gebruikt worden van de treinramp in Buizingen op 15 februari 2010. “Er is ons niets gevraagd”, klonk het toen. “Dit is een compleet gebrek aan respect. Wansmakelijk.”

LEES OOK. Netflix-horrorfilm gebruikt ongevraagd beelden van treinramp van Buizingen: “Ongehoord en wansmakelijk”

Het mysterie is nu opgelost, meldt De Standaard vrijdag. De beelden zijn gemaakt door Wim Robberechts, de eigenaar van het in luchtfotografie en -video gespecialiseerde bedrijf Robberechts en Co.

“Op 17 februari 2010, twee dagen na de ramp, was ik in de buurt voor opnames met een helikopter. Ik ben toen een kijkje gaan nemen om beelden te maken die de nieuwszenders misschien konden gebruiken”, zegt Robberechts. “Maar RTL is de enige die ze gekocht en uitgezonden heeft.”

De beelden zette hij via een internationale agent op een beeldbanksite. “Als een filmproducent beelden nodig heeft van een treinongeluk, dank tikt hij ‘train accident’ in op die site, en hij komt meteen terecht bij de beelden die ik in Buizingen heb gemaakt. Die producent heeft dus niets verkeerds gedaan: hij heeft keurig betaald, en die beeldbank is geen persagentschap, er is geen restrictie tegen gebruik in fictie.”

Robberechts zegt dat hij begrijpt dat mensen geschokt waren. “Er zijn geen slachtoffers te zien, niemand is herkenbaar, je ziet alleen enkele brandweerlui. Maar toch. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ze ooit in zo’n context zouden opduiken. Ik wil me dus zeker excuseren bij iedereen die erdoor gekwetst is.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees