Vakantie

Nog geen vakantiebestemming? Deze films helpen je alvast op weg

Nog geen vakantiebestemming? Deze films helpen je alvast op weg

Of het nu gaat om een Disney klassieker of de nieuwste prent van regisseur Quentin Tarantino: al jaren vormen films een inspiratiebron voor het plannen van een volgende vakantie of citytrip. En in 2019 is dat niet anders. Een overzicht.

Denk daarbij aan Aladin, die in 1992 het grote publiek met verstomming sloeg met behulp van een vliegend tapijt en een olielamp. In de loop der jaren kreeg de tekenfilm een vervolg en onderging hij verschillende, buitenlandse transformaties. Ook in mei 2019 worden we getrakteerd op een nieuwe versie, deze keer van de hand van regisseur Guy Richie met Will Smith in de hoofdrol. De film, die ons meeneemt naar het fictieve koninkrijk Agrabah, werd opgenomen in het Jordaanse Wadi Rum. Naast overnachten in een traditioneel Bedoeïenenkamp kan je je met een terreinwagen helemaal uitleven in de uitgestrekte woestijn. En dat hebben intussen ook de (lokale) touroperators ontdekt.

Once Upon a Time in Hollywood

Ook regisseur Quentin Tarantino staat garant voor het maken van kaskrakers. Pulp Fiction uit 1994, Inglourious Basterds uit 2009,...het zijn maar enkele ronkende namen uit zijn film verleden. Met ‘Once Upon a Time in Hollywood’, dat in juli in de zalen komt, hoopt hij dat lijstje nog uit te breiden. De misdaadfilm, met een indrukwekkende cast waaronder acteurs Leonardo Dicaprio en Brad Pitt, speelt zich af in het oude Hollywood van 1969. Tarantino maakt zich sterk dat het decor dicht aanleunt bij het Hollywood van weleer en hield daarbij rekening met de gevestigde waarden: onder meer het oudste restaurant van Hollywood, Musso & Frank Grill uit 1919, komt even in beeld, wat zeker zal gesmaakt worden door de hordes toeristen.

The Lion King

En nog eentje uit de stal van Disney. Ook ‘De Leeuwenkoning’, die al vijfentwintig jaar lang jong en oud doet snotteren, krijgt dit jaar een herwerkte versie. En wat voor een. Beyoncé, Donald Glover en Seth Rogen leenden stuk voor stuk hun stemmen aan regisseur Jon Favreau, die op zijn beurt inspiratie zocht in het Hell’s Gate nationaal park in Kenia. Het park, zo’n negentig kilometer van hoofdstad Nairobi, trekt jaarlijks heel wat bezoekers dankzij zijn vulkanische activiteit en grote verscheidenheid aan wilde dieren.

Downton Abbey

De film ‘Downton Abbey’ begint waar de populaire Britse serie in 2015 stopte: bij de familie Crawley en haar entourage. Hoewel de film werd opgezet in Yorkshire, werd een groot deel van het historische verhaal gefilmd in Highclere Castle zo’n 380 kilometer verderop. Sinds de aankondiging van de film biedt het kasteel extra rondleidingen aan met als kers op de taart: een live Downton concert op 22 juni 2019.

Wild Rose

In de film ‘Wild Rose’ speelt zangeres Jessie Buckley een alleenstaande moeder uit Glasgow met maar één droom: een muzikale carrière uitbouwen in het Amerikaanse Nashville. Maar Britse fans van het genre hoeven helemaal zover niet te reizen. Het Schotse Glasgow heeft sinds 1974 een eigen country en Western Club en mag zich dankzij UNESCO ook de stad van de muziek noemen.

Abominable

Nog geen vakantiebestemming? Deze films helpen je alvast op weg
De Himalaya strekt zich meer dan 3.000 kilometer uit over Azië: een indrukwekkende muur van bossen, bergweiden, rotsen en sneeuw, met toppen van ruim 8 kilometer hoog. Foto: © Jeff Wilson 2010

Hoewel een groot deel van de verhaallijn nog moet onthuld worden, deed de originele filmtitel ‘Everest’ bij de fans van het eerste uur een belletje rinkelen. En niet alleen bij de fans. Sinds de eerste geslaagde beklimming van de Mount Everest in 1953 werd de bergketen meer en meer toegankelijk voor het grote publiek. Inclusief trektochten richting Nepal, India en Pakistan. Verschillende tentenkampen, B&B’s en hotels pikten een graantje mee met dank aan avontuurlijke filmprenten zoals ‘Abominable’.

The House by the Sea (La Villa)

De film speelt zich af in Calanque de Méjean, een pittoreske inham nabij Marseille, en volgens regisseur Robert Guédiguian de perfecte locatie voor een familiereünie. “De kleurrijke huisjes, het viaduct en de open gevoel met dank aan de zee...het lijkt wel een schilderijtje”, zei Guédiguian op melancholische wijze in een eerder interview. En het is die liefde voor Méjean dat hij deelt met heel wat toeristen.

Everybody Knows (Todos lo saben)

Ook de Iraanse regisseur Asghar Farhadi kiest met gevoel voor drama voor een familiehereniging. Actrice Penélope Cruz, die de hoofdrol vertolkt, keert terug naar haar thuisland om er een trouwfeest bij te wonen in het feeërieke Torrelaguna, op amper veertig kilometer van hoofdstad Madrid. Eeuwenoude pleinen, restaurantjes bij de vleet, paardrijden op een van de heuvelachtige routes...wat wil je nog meer op vakantie?

Fisherman’s Friends

Omdat het niet altijd kommer en kwel moet zijn op het witte doek trok regisseur Chris Foggin de kaart van de humor. De film, gebaseerd op een groepje vissers, speelt zich voornamelijk af in Port Isaac, een kleine havenstad in het Britse Cornwall. En Foggin is niet de eerste die Port Isaac naar de filmzalen brengt. Eerder dook het stadje ook al op in de films ‘Saving Grace’, ‘Doc Martin’ en ‘Poldark’. Wordt ongetwijfeld vervolgd, al dan niet door enkele vurige fans.

Corrigeer

NIEUWS