Buurt geschrokken door nieuwe brief voor opmetingen Ringweg: “Deze onzekerheid is ondraaglijk. Ik slaap niet meer” ”

Buurt geschrokken door nieuwe brief voor opmetingen Ringweg: “Deze onzekerheid is ondraaglijk. Ik slaap niet meer” ”

Charly Buyens en zijn moeder Frieda Goossens (rechts op foto) leven samen met de buren in onzekerheid over mogelijke onteigening van hun huizen. Foto: jhp

Asse -

Het zijn geen ‘prettige eindejaarsfeesten’ voor heel wat inwoners van de Edingsesteenweg, Tienbergen en Prieelstraat. Zij kregen een brief van het Agentschap Wegen en Verkeer over opmetingen en mogelijke onteigeningen voor de aanleg van de Ringweg.

Een paar tientallen gezinnen langs de Edingsesteenweg, Prieelstraat en Tienbergen kregen van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een brief over de plannen van de toekomstige ‘Rondeweg rond Asse’, zeg maar de omstreden ‘Ringweg van Asse’. Zo start het AWV met het opmeten van eigendommen die mogelijk in het tracé zijn gelegen en dus mogelijk moeten worden onteigend.

“De hele buurt is hier in shock”, zegt Charly Buyens (51), die bij zijn moeder Frieda Goossens (73) in Tienbergen 16 woont. “Net voor de nieuwjaarsdagen kregen we die brieven. Al jaren leven we hier in onzekerheid. We kregen vroeger al te horen dat er een 70-tal huizen of eigendommen aan Tienbergen en Prieelstraat tot aan de Edingsesteenweg zullen worden onteigend voor die Ringweg. Maar volledig uitsluitsel is er nog niet gekomen. Ik ben ziek en heb al kanker overwonnen. Maar deze onzekerheid is echt ondraaglijk. Ik slaap niet meer. Mijn moeder Frieda ziet er ook erg van af.”

Frieda: “We wonen hier al 51 jaar. En telkens komen die plannen over die Ringweg en mogelijke onteigening in diezelfde straten. De buurt begrijpt ook niet waarom er absoluut gekozen wordt voor een tracé door Asse en niet rond Asse. We leven al dertig jaar lang in onzekerheid door die Ringperikelen.”

“Verbouwing gestopt”

De buren van Charly en Frieda zijn er ook het hart van in. Moeder Anna van het gezin Dyszczyk: “We wonen hier vier jaar en verbouwen de woonst, vooral opfrissen en isoleren eigenlijk. Maar nu we deze brief kregen, zijn we gestopt. De isolatiepanelen liggen in de tuin, klaar om te plaatsen, maar we durven niet. Stel je voor dat al het werk voor niets is. We weten niet wat er hier aan de hand is.”

De fameuze Ringweg maakt inderdaad al meer dan dertig jaar voorwerp uit van hevige discussies in de gemeente met heel wat petities, protesten, bezwaarschriften en ook juridische acties als gevolg, onder andere een procedure bij de Raad van State door het actiecomité ARMA, voluit Actiegroep Ruimte en Mobiliteit Asse, dat zich verzet tegen het huidige ringtracé.

Maar het AWV gaat nu toch door met het opmeten van de zogenaamde ‘reserveringsstroken’. “Het provinciaal Ruimtelijke Uitvoeringsplan voorziet in een reserveringsstrook waarbinnen de Rondweg zal komen”, stelt afdelingshoofd Anne-Séverine Poupeleer van AWV Vlaams-Brabant in een officieel schrijven aan de betrokken inwoners. “De bedoeling is om het centrum van Asse verkeersluw te maken en om het doorgaand verkeer om te leiden. Er moeten daarvoor nog twee delen van de Rondweg aangelegd worden: het oostelijke stuk van de rotonde Huinegem tot de N9 aan de Kalkoven en het westelijke stuk, van aan de Kalkoven tot de Edingsesteenweg.”

Landmeters

De eigenaars van de woningen die op deze tracés binnen de reserveringsstrook zijn gelegen, moeten nu op verzoek van AWV landmeters toegang verschaffen op hun eigendom om de opmetingen te kunnen uitvoeren. AWV stelt in de brief ook dat het studiewerk enkele maanden in beslag zal nemen en dat de eigenaars pas verwittigd zullen worden over verdere stappen als de resultaten bekend zijn.

Charly: “Dat van dat opmeten, kennen we al lang: om de tien weken staan ze hier terug. En dan slaan ze paaltjes. Door die brief weten we dat ze hier binnenkort opnieuw zullen zijn om nog eens alles op te meten. Het is wachten op uitsluitsel van de Vlaamse overheid voor we weten of we al dan niet onteigend worden. We hopen natuurlijk dat we niet moeten verhuizen. Ik woon hier al heel mijn leven. We willen hier niet weg.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio