Huisdier is veel slechter voor het klimaat dan we denken: hond even vervuilend als autorit van 3.700 kilometer

Huisdier is veel slechter voor het klimaat dan we denken: hond even vervuilend als autorit van 3.700 kilometer

Foto: shutterstock

Seizoensgroenten kopen, vaker de fiets nemen en de verwarming een graadje lager zetten. Alle beetjes helpen om het klimaat te redden. Maar wat we vaak vergeten is de ecologische voetafdruk van onze hond of kat. En die is volgens onderzoekers een stuk groter dan we denken.

De ecologische voetafdruk – of pootafdruk zo u wil – van een hond in één jaar komt overeen met de impact van een autorit van 3.700 kilometer. Ofwel een trip naar het zuiden van Italië en terug. Dat blijkt uit een studie van het Zwitserse onderzoeksbureau ESU-Services. Het bureau bracht daarvoor alles in kaart: van voeding en huisvesting over uitwerpselen, tot autoritten en diverse aankopen.

Dierenvoeding blijkt de belangrijkste factor te zijn. Volgens de onderzoekers maken we daarbij keuzes die ecologisch moeilijk te verantwoorden zijn. “Mensen beschouwen hun huisdier als een extra kind en geven het een luxeleventje. Bij die vermenselijking hoort dan veeleer een biefstukje en niet de traditionele hondenbrokken”, zegt Dorothea Baur, consulente gespecialiseerd in ethiek en duurzaamheid. “In dierenvoeding wordt meestal vlees gebruikt dat mensen niet eten. Als huisdieren nu dezelfde stukken vlees als wijzelf voorgeschoteld krijgen, zitten we met een ecologisch probleem. Hoe meer mensen hun dieren verwennen, hoe meer resources ze gebruiken.”

Ook professor voeding gezelschapsdieren Myriam Hesta (UGent) kent dit fenomeen. “De laatste tien jaar zien we meer mensen die kiezen voor een alternatief dieet op basis van rauw vlees. Maar deze voeding bevat meer dierlijk eiwit dan traditioneel voer en heeft daarom een grotere eco­logische voetafdruk. Wel wordt bij beide ­types voeding vaak gebruikgemaakt van dierlijke bijproducten, wat dan weer positief is qua duurzaamheid. Het hangt er natuurlijk ook vanaf welke diersoort het vlees leverde. Een kip heeft bijvoorbeeld minder impact dan een rund.”

Professor Hesta benadrukt dat het vooral belangrijk is om dieren niet te veel eten te geven. “Tot 60 procent van onze katten en honden heeft overgewicht. Niet overvoeden is dus al een eerste stap om de voetafdruk te verkleinen.”

Kat of hond zijn trouwens niet de grootste vervuilers. De jaarlijkse ecologische voetafdruk van een paard zou neerkomen op een autorit van 21.500 kilometer. Bij paarden ligt het probleem vooral bij de productie en het transport van hooi en stro. “Als er houtkrullen uit de omgeving gebruikt worden in plaats van stro om de stal te vullen, kan de impact al met 30 procent verminderen”, besluiten de onderzoekers. Wie zijn voetafdruk wil verkleinen en zoekt naar een ecologisch huisdier, kiest best voor een konijn, vogel of vis.

De cijfers:

Vis: hetzelfde als 14 kilometer per jaar rijden met de wagen

Parkiet: 124 kilometer per jaar rijden met de wagen

Konijn: 691 kilometer per jaar rijden met de wagen

Kat: 1.413 kilometer per jaar rijden met de wagen

Hond: 3.677 kilometer per jaar rijden met de wagen

Paard: 21.453 kilometer per jaar rijden met de wagen

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees