Kinderen leggen zich neer bij de dood van hun vader en trekken stekker uit. Maar dat is buiten 'mirakelman' gerekend

© AP

Mirakelman. Zo noemen ze T. Scott Marr (61) uit Omaha in de Amerikaanse staat Nebraska. Want alle hoop leek verloren te zijn voor de man. Zijn situatie zag er zo slecht uit dat zelfs zijn kinderen zich bij zijn nakende dood hadden neergelegd. Maar de Amerikaan stierf niet, integendeel. Hij recupereerde zo goed dat hij nu opnieuw naar huis mag.

mrra

12 december 2018. Marr ligt roerloos in zijn bed. Hij reageert niet, hij antwoordt niet, hij ademt alleen nog maar. Zijn familie belt razendsnel de hulpdiensten. In allerijl komen ze ter plaatse en brengen ze de man naar het Methodist Hospital. “Een beroerte, een herseninfarct”, klinkt het daar. Op herstel hopen ze niet, want Marr reageert op niets. Al snel overleeft hij alleen maar omdat machines hem helpen adem te halen.

Stekker uitgetrokken

De neurologische testen van de man blijven in de dagen daarop allesbehalve positief. Zijn toestand verbetert niet. Zijn familie krijgt te horen dat zijn hersenen aan het opzwellen zijn, vooral in de achterkant van zijn hersenpan. En dat maakt de dokters ongerust. “We waren bezorgd dat we dit verschijnsel niet meer konden omdraaien, en dat hij hersendood zou worden”, reageert dokter Rebecca Runge aan AP.

Zijn dochter Preston Marr en de rest van zijn familie moeten de realiteit onder ogen zien: niemand verwacht dat T. Scott Marr zal herstellen. “Hij had altijd tegen ons gezegd dat hij niet wou dat we hem in een ziekenhuisbed zagen wegkwijnen, of dat hij in een rusthuis nog lang zou leven zonder het zelf te beseffen”, vertelt zijn dochter. Toen de artsen zeiden dat hij hersendood zou zijn, besloten ze dan ook vaarwel te zeggen. “Alle monitoren werden afgezet en we wachtten aan zijn zijde.”

Begrafenisondernemer afgezegd

© AP

Maar de man sterft niet. Integendeel, hij blijft ademen. En hij ademt nog steeds als zijn kinderen de volgende dag terugkomen. Hun afspraak met de begrafenisondernemer wordt afgezegd, want hun vader houdt het heel wat langer uit dan ze hadden gedacht. “Op een bepaald moment vroeg ik hem om ons een teken te geven. Hij bewoog heel stilletjes met zijn duimen. Toen ik hem vroeg of hij met zijn tenen kon wiebelen, deed hij dat, al was het miniem. Vanaf dat moment beseften we dat er een mirakel aan het gebeuren was”, herinnert zijn dochter zich.

De artsen haasten zich naar hun patiënt om bijkomende testen te doen. Na verschillende onderzoeken komen ze tot een opmerkelijke conclusie: T. Scott Marr was helemaal niet hersendood. Hij lijdt aan een zeldzame aandoening die men PRES noemt, of ook wel het posterior reversible encephalopathy syndrome. “Dat wordt meestal veroorzaakt door hoge bloeddruk, maar er zijn meerdere dingen die aan de basis kunnen liggen”, aldus dokter Runge. Omdat een zwelling in het brein daar geen symptoom van is, trokken de artsen de conclusie niet eerder. Vandaar dachten ze dat het ging om een soort beroerte."

Mirakelman

Marr zelf neemt de dokters niets kwalijk, integendeel. Hij is gelukkig en hoopvol, want hij mocht deze week het revalidatiecentrum verlaten. “Ik ben er zeker van dat het me gelukt is, omdat ik bleef geloven. Ik wil er geen groot spiritueel gegeven van maken, maar dit was vast en zeker een mirakel”, besluit hij. Een reactie, die ook zijn familie onthoudt, nu ze hem enthousiast “Mirakelman” blijven noemen.

© AP

Aangeboden door onze partners

Meer video

Hoofdpunten

Keuze van de redactie