Sneeuwchaos in Oostenrijk wordt nog groter: "We hebben het hier nog nooit zo erg meegemaakt"

Afgesloten skigebieden, onbereikbare bergdorpen, verhoogd lawinegevaar en vooral héél veel sneeuw – tot anderhalve meter. De sneeuwchaos in Oostenrijk wordt alleen maar groter. Skitoeristen werden daarom vrijdag al aangemaand om vervroegd naar huis te keren. “We hebben het hier nog nooit zo erg meegemaakt”, zeggen uitgeweken Vlamingen.

Ondervindt u zelf ook hinder van de sneeuwval in de Alpen? Staat u muurvast op de baan terwijl u tracht huiswaarts te keren? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be.

Code Rood in de populaire skigebieden in Oostenrijk. Fijn voor de Vlamingen die over enkele weken naar daar reizen om op de latten te staan, want sneeuw verzekerd. Maar minder aangenaam voor de vele wintersporters die dit weekend rustig naar huis dachten te rijden. Vrijdag al werd gewaarschuwd voor ellende op de weg vanwege de hevige sneeuwval, en effectief: op zaterdag is het op vele plaatsen al uren aanschuiven.

Lange files

Mobiliteitsorganisaties Touring en VAB riepen eerder al op om de tocht huiswaarts te vervroegen. Wie dat niet gedaan heeft, moet volgens woordvoerster Joni Junes momenteel rekening houden met een fikse vertraging op de A10 tussen Villach en Salzburg, op de Fernpassroute richting Füssen en anderhalf uur vertraging op de A8 tussen Salzburg en het Duitse München.

Voor België verwacht Touring dan weer vooral druk verkeer op zondagnamiddag op de E40 kust-Brussel en op de E411 Luxemburg-Brussel. Verder verwacht Touring op zaterdag druk verkeer in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland in de richting van het noorden.

“Op het einde van de kerstvakantie keren sowieso veel wintersporters naar huis”, zegt Junes. “Maar in combinatie met de verwachte zware sneeuwval kan dat lange files veroorzaken. Hou er ook rekening mee dat niet alle wegen sneeuwvrij gemaakt kunnen worden en dat op de bergwegen sneeuwkettingen noodzakelijk zijn.”

(lees verder onder de foto)

 

 

Sneeuwchaos in Oostenrijk wordt nog groter:
Foto: REUTERS

Overzicht files

Verkeersinfo Europa meldt op Twitter meer dan een uur vertraging op de B311 vanuit Zell am See in Oostenrijk tussen Saalfelden en Lofer, door sneeuwval en terugkerende wintersporters. In Oostenrijk is de vertraging op de A10 richting Salzburg tussen Flachau en Golling meer dan 2 uur over 30 kilometer file door. Verder richting de Duitse grens nog eens een uur extra door grenscontroles. Ook in Zwitserland is er hinder door sneeuwval, al valt de vertraging best mee.

In Duitsland is de vertraging op de A8 van Salzburg naar München nog altijd 2 uur. Verder richting Stuttgart bij Zusmarshausen na een ongeluk nog eens ruim 2 uur vertraging. Door grenscontrole ook zeker een uur oponthoud op de A12 richting Duitsland voor de grens bij Kufstein.

 

 

Eten en dekens aan boord

Wie dit weekend met de wagen vertrekt, wordt aangeraden om dekens, voldoende eten en water mee te nemen. Dat bleek vrijdag al nodig, want verschillende bergdorpen in Oostenrijk kwamen volledig ingesneeuwd te zitten. “Ik woon hier al zestien jaar, maar heb het nog nooit zo erg meegemaakt”, zegt Daniël Van Aerde, die een hotel uitbaat in Vorarlberg. “Ons dorp was vanmorgen volledig afgesloten. Er wordt meer dan een meter sneeuw verwacht op sommige plaatsen. Al mijn gasten dropen intussen af omdat ze niet in de ellende willen zitten.”

Een groep skiërs uit Overijse deed gisteravond hetzelfde. Ze vertrokken met de bus uit het bergdorpje Mauterndorf, waar het al enkele dagen abnormaal veel sneeuwde. “Ik kom hier al 20 jaar, maar het is de eerste keer dat er zoveel sneeuw valt”, zegt reisleider Gerrit. “Hopelijk valt de terugreis mee. In Oostenrijk zijn ze het gelukkig wel gewoon om veel sneeuw te ruimen op de baan.”

Anderhalve meter sneeuw

Hoger in de bergen is er dit weekend groot lawinegevaar. Pas zondagavond neemt de sneeuwval af. Vanaf maandag zou het er weer veiliger op de baan zijn.

“De hevige sneeuwval van de voorbije dagen is het gevolg van vochtige koude lucht, die vanuit Scandinavië tegen de noordflank van de Alpen botst”, zegt weerman David Dehenauw. “Dat kan op bepaalde plekken zelfs voor anderhalve meter sneeuw zorgen.”

Vluchten geschrapt

Ook in de Duitse stad München heeft de zware sneeuwval gevolgen: zeker negentig vluchten, goed voor ongeveer tien procent van alle geplande vluchten, werden al geschrapt. Alle landingsbanen moeten ijsvrij gemaakt worden, en dat duurt zeker 25 minuten per baan, legt een woordvoerster van de luchthaven uit. Ook de slechte zichtbaarheid speelt een rol.
 

Sneeuwchaos in Oostenrijk wordt nog groter:
Foto: EPA
Corrigeer

NIEUWS