Pieter De Crem haalt uit naar politie: “Voorbereiding en planning oudejaarsnacht was onvoldoende”

Pieter De Crem haalt uit naar politie: “Voorbereiding en planning oudejaarsnacht was onvoldoende”

Foto: Photo News

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem heeft tijdens het VTM NIEUWS uitgehaald naar de Brusselse politie. “De voorbereiding en de planning in de nacht van 31 december op 1 januari was totaal onvoldoende”, klinkt het.

De rellen in Molenbeek tijdens oudejaarsnacht zetten ons land in rep en roer. Niet enkel het gedrag van de amokmakende jongeren werd zwaar afgekeurd door medeburgers en politici, ook het optreden van de politie kreeg felle kritiek over zich heen. Was er wel genoeg politie? Hebben de agenten correct gereageerd?

Ook ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem stelde zich al vragen bij de planning van de politie, die er niet in slaagde het vandalisme te voorkomen. In VTM Nieuws zegt hij dat een eengemaakte politiezone de logische oplossing is om het politiewerk in het Brussels gewest efficiënter te doen verlopen.

LEES OOK. Verontwaardiging alom, maar hoe kunnen we rellen als in Molenbeek voorkomen? Vijf ‘experts’ aan het woord

“Enige oplossing”

“Een eengemaakte politiezone in Brussel is de enige oplossing, met een eenheid van commando om de zaken in kaart te kunnen brengen, om ze te kunnen voorbereiden en om de gepaste personeelsformaties op het toneel te gaan sturen”, zei De Crem. “Dit is onafwendbaar.”

“De gebeurtenissen van de laatste dagen, die voor heel wat verwarring hebben gezorgd, zullen de politiek in de richting duwen van die eengemaakte zone, dat kan niet anders”, aldus De Crem. Hij zal ter zake het voorbereidende werk doen, want “dit zal in elk geval op de tafel komen bij de vorming van een volgende federale regering”.

“Geen versterking gevraagd”

Nog volgens De Crem was de voorbereiding en de planning voor oudejaarsnacht niet op punt en onvoldoende. “Men heeft oorspronkelijk geen versterking gevraagd”, klinkt het. Nochtans was er een permanentie in de hoofdstad met vertegenwoordigers van verschillende politiezones, onder meer vanwege het vuurwerk aan de Heizel. “Wanneer de rellen zijn uitgebroken met de plunderingen en de vernielingen heeft men niet passend gereageerd. Men heeft dan pas versterking gevraagd, die is onmiddellijk ter plaatse gekomen en men heeft ook gezegd dat die versterking voldoende was, wat dus duidelijk ook een inschattingsfout was.”

LEES OOK. Jonge Molenbekenaars reageren zelf geschokt op rellen oudejaarsnacht: “Verantwoordelijkheid van ouders is zeer groot”

Pieter De Crem haalt uit naar politie: “Voorbereiding en planning oudejaarsnacht was onvoldoende”
Het liep danig uit de hand in Brussel op oudejaarsnacht; auto’s werden in brand gestoken. Foto: Stijn Tshibangu - Ngalula
Corrigeer

NIEUWS