FOTO. Deinzenaren en Nevelenaars klinken samen op het nieuwe jaar

Een paar honderd Deinzenaren zakten zondagvoormiddag met de shuttlebus van De Globetrotter of eigen vervoer af naar de Markt te Nevele. Daar vond immers de eerste nieuwjaarsreceptie plaats van de nieuw gevormde fusiestad Deinze, in ’t Land van Nevele. Zeggen dat deze eerste officiële ontmoeting na het huwelijksfeest vorig jaar voor een overrompeling zorgde zou de waarheid geweld aandoen. Toch maakten vele Deinzenaren en ook inwoners van de nieuwe deelgemeenten van Nevele zelf gebruik om wensen uit te wisselen. Dat gebeurde aan de circa 15 kraampjes waar allerlei lekkere streekproducten werden aangeboden.

Opvallend was wel dat de meeste politici zich van bij de start van het feestgebeuren mengden onder het publiek. Het handjes schudden en de uitwisseling van wensen tussen de inwoners en de politici, zoals in Deinze gebeurde, waren er niet bij. Velen vonden dat een gemiste kans. Gewezen burgemeester Johan Cornelis van Nevele wees erop dat dit model van uitwisseling in Nevele moeilijker haalbaar was, omdat er drie toegangen naar de markt waren.

De stemming onder de aanwezigen was echter goed. Iedereen keek en luisterde verbaasd toe hoe de bewoners van het zorgcentrum De Vierklaver in Landegem op het podium voor een toffe muzikale sfeer zorgden. Toen burgemeester Jan Vermeulen om 12 uur stipt een kort gelegenheidstoespraak hield, merkte iemand op dat er nu twee Deinzenaren op de Nevelse markt rechtover elkaar stonden. Niet gelogen want in het midden van het plein prijkt een kunstwerk van de Deinse kunstenaar Stief Desmet.

Veel volk troepte ook samen in het ‘Buyssedorp’. Daar kon iedereen met één van de twee consumptiebonnetjes die aan iedereen werden uitgereikt ofwel een Lucien of een Cyriel Buyssebiertje krijgen. Het ene biertje is gebrouwen in de huisbrouwerij Sint-Canarus in Gottem en herinnert aan Lucien die in 1926 de Tour won en in Wontergem woonde en het andere aan Cyriel, de Nevelse schrijver en toneelauteur. Wie honger kreeg moest ook niet verlegen zitten want zo goed als alle standhouders boden streekspecialiteiten aan. Ook daar vormden zich kort na de middag lange rijen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio