Roger Federer kan ook na 16 jaar tranen niet bedwingen als het over plotse dood van mentor gaat: “Dat was een wake-up call”

Roger Federer kan ook na 16 jaar tranen niet bedwingen als het over plotse dood van mentor gaat: “Dat was een wake-up call”

Foto: bbc

Het mag dan wel al meer dan zestien jaar geleden zijn, Roger Federer is zijn voormalige mentor na diens plots overlijden in een auto-ongeluk op huwelijksreis nog lang niet vergeten. In een interview bij de BBC kan de nu 37-jarige Zwitser zijn tranen niet bedwingen wanneer het over Peter Carter gaat. “Zijn dood was een wake-up call voor mij.”

De Australiër Peter was zelf een begenadigd tennisser die na zijn spelerscarrière uiteindelijk als trainer in Zwitserland belandde. Daar ontmoette hij de jonge Roger Federer, die hij tot tijdens zijn professionele carrière zou blijven coachen. Carter zou later ook nog Davis Cup-captain worden van Zwitserland.

“Peter was een erg belangrijke persoon in mijn leven”, vertelt een openhartige Roger Federer in een interview aan de BBC. “Ik denk wel dat ik mag zeggen dat ik mijn techniek aan hem te danken heb.”

Op 1 augustus 2002 kwam Peter Carter echter om het leven in een auto-ongeluk tijdens zijn huwelijksreis in Zuid-Afrika. De mentor zou dus nooit de (grote) successen van zijn pupil meemaken. En dat komt nog steeds hard aan bij de Zwitser, die zijn tranen niet kan bedwingen wanneer het onderwerp ter sprake komt.

“Ik hoop dat hij trots zou zijn”, aldus Federer. “Ik denk dat hij niet wilde dat ik een verspild talent zou worden. Eigenlijk was zijn overlijden voor mij een soort van wake-up call, vanaf dan begon ik hard te trainen...”

“Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik het voorrecht had om de juiste mensen op het juiste moment te treffen. De juiste coaches op het juiste moment. Natuurlijk maakte ik ook zelf beslissingen maar ik had ook gewoon geluk.”

Lleyton Hewitt

Carter was als Australiër goed bevriend met Darren Cahill, de coach van dat andere toptalent Lleyton Hewitt. Federer en Hewitt kwamen zo al vroeg met elkaar in contact en zouden later allebei Wimbledon winnen en de nummer één van de wereld worden...

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.