Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Paul Dams dacht even aan stoppen met politiek, maar de ‘goesting’ was te groot.jct

Paul Dams levert burgemeesterssjerp inen neemt weer plaats op de oppositiebanken

Tremelo

-

Na negen jaar burgemeesterschap in Tremelo keert Paul Dams (Open VLD) terug als oppositieraadslid, zoals zijn politieke avontuur 25 jaar geleden begon.

Paul Dams (72) zette toen zijn eerste politieke stappen. Omdat hij actief was binnen tal van verenigingen werd hij door verschillende partijen aan de mouw getrokken. En hoewel zelfs ereburgemeester Louis Haegemans (SP.A.) hem naar eigen zeggen had proberen te overtuigen, ging zijn politieke voorkeur als telg van een blauwe familie uit naar Open VLD, de partij die sindsdien steeds op zijn steun heeft kunnen rekenen. En ook omgekeerd, want bij zijn eerste deelname aan de verkiezingen wist hij vanop de achttiende plaats 376 stemmen te behalen, een score die hem een zitje in de gemeenteraad bezorgde.

“En het heeft niet veel gescheeld of het was een schepenambt”, blikt Dams terug, waarbij duidelijk wordt dat perikelen bij de coalitievorming als rode draad doorheen zijn carrière zouden lopen. “Het akkoord tussen Open VLD en CD&V, werd gedwarsboomd door de SP.A waardoor niet zij maar wel onze partij op de oppositiebank belandde”, vertelt hij.

Een plaats die zijn politieke start niet vereenvoudigde. “Het is gemakkelijker als je vanuit de meerderheid kunt werken”, zegt Dams. “Ik heb veel moeten leren en studeren.”

Paul Dams Voormalig burgemeester “Mijn gezondheid begon te lijden onder mijn politieke leven”

Maar dit verhinderde hem niet om geregeld punten op de politieke agenda te plaatsen, zoals de heraanleg van het kerkhof van Baal, waarna hij in 2000 zijn stemmenaantal kon verdubbelen en hij via een coalitie met de SP.A dan toch dat begeerde schepenambt binnenhaalde.

Sindsdien werd zijn grote inzet voor Openbare Werken zijn handelskenmerk. Het was ook waar hij de meeste voldoening uit haalde. Want ook als burgemeester, de functie die hij in 2009 van zijn coalitiepartner Vital Van Dessel (CD&V) overnam, besteedde hij daar veel aandacht aan, met als hoogtepunt de heraanleg van de centra van Tremelo en Baal. Als persoonlijke dieptepunten herinnert hij zich vooral de gesprekken met inwoners, waarbij hij ‘nee’ moest zeggen. “Je kunt niet iedereen tevredenstellen”, zegt hij. “Maar leuk was dat nooit.”

En of hij over iets spijt heeft? “Ja, dat het nu gedaan is”, geeft hij toe. “Ik had graag nog een aantal grote projecten kunnen beëindigen en nieuwe, zoals de bouw van de sporthal, willen starten.”

Waarop ook meteen duidelijk werd dat die politieke ‘goesting’ nog niet over is. “Ik heb er even mee willen stoppen, maar dat duurde niet lang”, zegt hij. “Als oppositieraadslid wil ik nog mijn bijdrage in het belang van de Tremelonaren leveren, zolang mijn gezondheid dat toelaat.”

Want dat voelde hij wel. Zoals hij al jaren bezig was, kon het niet langer. “Ik was 24/7 burgemeester en dat begon aan mij te vreten. Nu heb ik meer tijd voor mijn duiven, mijn kleinkinderen en mijn vrouw. Want die hebben mij eigenlijk te veel moeten missen.”

Het beste van Enkel voor abonnees