Drama in American Football: favoriet Chicago uitgeschakeld na beslissende kick op paal én lat...

Onbekend en dus onbemind hier in Europa maar American Football is internationaal gezien “big business”. Op weg naar de Super Bowl (dit jaar op 3 februari) werden vannacht de laatste tickets voor de divisieronde in de NFL play-offs verdeeld. Favoriet Chicago Bears werd op Soldier Field verrast door titelverdediger (maar underdog) Philadelphia Eagles na een dramatische ontknoping.

Underdog Philadelphia schakelde op waanzinnige wijze favoriet Chicago uit: Cody Parkey, de kicker van Chicago, mocht met nog vijf seconden op de klok een extra punt trappen om op gelijke hoogte te komen met Philadelphia. Dat lukt in eerste instantie ook maar de coach van de tegenstander had net voor de trap een time-out aan gevraagd, een gangbare tactiek in de NFL om de kicker uit zijn concentratie te halen die “icing the kicker” wordt genoemd. Een geslaagde zet want de tweede poging van Parkey ging tegen de paal, landde vervolgens op de lat en ging buiten... De Philadelphia Eagles wonnen zo met 16-15.

“Ik voel me verschrikkelijk”, reageerde Parkey. “Ik dacht echt dat ik een goede bal had getrapt.” De kickers bij Chicago staan al een gans seizoen onder immense druk.

Drama in American Football: favoriet Chicago uitgeschakeld na beslissende kick op paal én lat...
Foto: AFP

De Philadelphia Eagles zijn als zesde geplaatste dus nog in de running om voor het tweede jaar op rij de Super Bowl te winnen, iets waar geen enkel team meer in slaagde sinds New England in 2004. Het laatste team dat als zesde geplaatste de NFL-titel kon winnen was Green Bay in 2010.

Corrigeer