Na geruchten over herstructurering: aandeel Proximus geschorst

Na geruchten over herstructurering: aandeel Proximus geschorst

Foto: Photo News

Brussel -

De handel in het aandeel Proximus wordt woensdag niet opgestart, in afwachting van een persbericht. Dat meldt de beurswaakhond FSMA. Mogelijk zal de handel de hele dag opgeschort blijven; bij het bedrijf valt immers te horen dat er “wellicht morgenvroeg” (dus donderdagochtend, nvdr.) gecommuniceerd zal worden.

De beslissing komt er na geruchten over een herstructureringsplan bij de telecomoperator. De raad van bestuur van Proximus beraadt zich over een besparingsplan “op de kap van het personeel”, zo stelde de socialistische vakbond ACOD in een persbericht. “We hebben in de wandelgangen opgevangen dat 2.000 van de 12.000 voltijdse banen geschrapt zouden kunnen worden, of een op de zes”, aldus vakbondsman Bart Neyens. “Let wel, het gaat om geruchten. We hebben nog geen kennis van zo’n beslissing, maar we hebben met ons persbericht wel al een schot voor de boeg willen lossen.”

De beslissing van Proximus-topvrouw Dominique Leroy om te besparen zou er komen naar aanleiding van de intentie van minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) om een vierde speler toe te laten op de Belgische markt, om zo de mobiele tarieven van de huidige telecomoperatoren (naast Proximus ook Telenet en Orange) naar beneden te halen. “Een onbegrijpelijke beslissing van minister De Croo”, volgens het ACOD, “waarmee de regering zichzelf in de voet schiet”.

“Kostenoptimalisering”

De raad van bestuur van het bedrijf bevestigde enkele uren later via een persbericht dat tijdens gesprekken over het budget voor 2019 en de plannen voor de komende drie jaar “er ook is gesproken over ‘kostenoptimalisering’”, maar zonder meer details te geven.

“In het driejarenplan krijgt de nieuwe #shifttodigital-strategie een prominente rol”, aldus Proximus. “Die moet de transformatie van Proximus versnellen en het bedrijf voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst en de versnelling van de digitalisering. In deze context werd ook besproken hoe Proximus verder kosten kan optimaliseren om zo zijn efficiëntie te verbeteren in een steeds moeilijkere marktomgeving”, zo klonk het nog.

Proximus-CEO naar Michel

Proximus-CEO Dominique Leroy wordt woensdag voor uitleg verwacht bij premier Charles Michel en minister van Telecom Philippe De Backer.

De voorzitster van de Kamercommissie Infrastructuur, Karine Lalieux (PS), wil Leroy en de vakbonden daarnaast zo snel mogelijk uitnodigen voor een debat over de toestand binnen het bedrijf. “Alle vragen moeten worden aangesneden”, meldt Lalieux woensdag op Twitter. Ook Ecolo-Groen vraagt uitleg in het parlement. “Zo’n massale herstructurering is voor een winstgevend overheidsbedrijf totaal onbegrijpelijk”, zegt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke.

Een hoorzitting zou het parlement bovendien de kans bieden de CEO te vragen naar een mogelijke link tussen de komst van een vierde operator en het 5G-netwerk, en de herstructurering die op tafel ligt, vindt Van Hecke. “Het is essentieel dat we de impact kunnen inschatten op de werkgelegenheid en de investeringen in de sector”.

Ook het extreemlinkse PVDA noemt het plan onaanvaardbaar. “De digitalisering moet ervoor zorgen dat het werk lichter wordt, niet dat 2.000 mensen hun werk kwijtraken”, zegt Kamerlid Raoul Hedebouw. Hij wijst ook op de winst die het bedrijf de afgelopen jaren heeft geboekt en op het loon van de topvrouw. “Daar moet je het geld gaan zoeken”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees