Zal als onafhankelijke kandidaat de lijst aanvoeren

Dries Van Langenhove wordt federaal lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant

Dries Van Langenhove, oprichter van het extreemrechtse Schild & Vrienden, is woensdag voorgesteld als lijsttrekker van Vlaams Belang voor de Kamer in Vlaams-Brabant. Hij zal dat als onafhankelijke doen. Eerder op de dag had Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken al aangegeven dat hij een “wit konijn” uit zijn hoed zou toveren.

Het gerucht deed al heel de dag de ronde in de Wetstraat, maar nu is het bevestigd: Dries Van Langenhove wordt de lijsttrekker voor Vlaams Belang voor de Kamer in Vlaams-Brabant bij de federale verkiezingen in mei. Hij zal als “partijonafhankelijk activist” op de lijst staan. “We gaan nu nog een stap verder gaan. Naast onze acties op straat en op sociale media gaan we nu ook actie ondernemen in het parlement”, zei Van Langenhove woensdag op een persconferentie met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Enkele weken geleden gaf Van Langenhove nog aan “niet aan partijpolitiek” te doen. Hij blijft bij die woorden en zegt dat vandaag nog altijd te doen. “Ik ben een partijonafhankelijke activist die wil werken aan een brede, Vlaamse en rechtse beweging”, zei hij.

“Forza Flandria”, viel Van Grieken hem bij. “Ik wil de rechtse krachten in Vlaanderen zo veel mogelijk bundelen, N-VA heeft onze uitgestoken hand altijd geweigerd. Maar voor mij is de Forza Flandria-gedachte niet dood. Dit is de start van het verenigen van de rechtse Vlaamse krachten”, klonk het.

Van Langenhove moet nog voorgedragen worden aan het partijbureau van Vlaams Belang, maar Van Grieken gaat ervan uit dat dit slechts een formaliteit zal zijn. Aangezien Van Langenhove opkomt in Vlaams-Brabant – hij is afkomstig van Opwijk – zal hij het vermoedelijk moeten opnemen tegen N-VA-kopstuk Theo Francken.

Schild & Vrienden

Van Langenhove kwam het afgelopen jaar meermaals in het nieuws. Hij is de oprichter van de extreemrechtse jeugdgroepering Schild & Vrienden. De vereniging kwam in opspraak na een ‘Pano’-reportage. Die toonde hoe de organisatie probeerde te infiltreren in de Vlaamse Jeugdraad en hoe achter de schermen uiterst racistische, antisemitische en xenofobe memes gedeeld werden. Van Langenhove werd na de reportage geschorst aan de Universiteit Gent en een aantal leden van Schild & Vrienden werden van verschillende kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen geschrapt.

Onlangs organiseerde Van Langenhove nog de ‘Mars tegen Marrakech’. Die mondde uit in zware rellen. Begin januari organiseerde hij een ‘Mars voor democratie’ nadat Forza Ninove aan de kant geschoven werd. Die mars verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees