De geheimen van interactieve ‘Bandersnatch’: Netflix onthult extra verborgen einde (én website met spel)

De geheimen van interactieve ‘Bandersnatch’: Netflix onthult extra verborgen einde (én website met spel)

Netflix heeft een extra geheim einde onthuld van de nieuwste en opmerkelijkste ‘Black Mirror’-aflevering van ‘Bandersnatch’. De interactieve aflevering waarin je zelf het vervolg kiest, had vijf eindes, zo verklaarde de streamingsdienst eerder. Maar dat blijkt nu niet helemaal te kloppen.

LEES OOK. Onze recensent keek op Netflix naar ‘Bandersnatch’ en schreef een interactieve recensie

“Dacht je dat je alles gezien had dat je mogelijk kon zien in Bandersnatch? Kies dan maar eens voor ‘de familiefoto’. Twee keer”, tipt het Britse Twitteraccount van Netflix aan de kijkers. Het gevolg: je krijgt een einde te zien dat nog niet algemeen bekend was...

Wie het hele keuzeproces niet opnieuw wil doormaken, kan hier de spoiler lezen. Eén ding had iedereen al kunnen bedenken: de aflevering eindigt dan nog steeds niet positief voor Stefan. Hij wordt neergestoken door Jerome F. Davies, de uitvinder van het interactieve verhaal.

‘Bandersnatch’-spel

Dat niet alleen. Fans hebben ontdekt dat er nog iets heel anders verstopt zit in ‘Bandersnatch’. Een bepaalde opeenvolging van keuzes leidt immers naar een speelbare versie van één van de games uit de aflevering: ‘Nohzdyve’ van Colin Ritman.

LEES OOK. De film waarin je zelf bepaalt hoe het afloopt: is dit de toekomst van de film of een eenmalig experiment?

Wie helemaal aan het einde van de credits opnieuw de bus neemt om Tuckersoft te gaan bezoeken, krijgt niet zoals in het begin de keuze tussen de ‘Thompson Twins’ of ‘Now 2’. Daar kan de kijker deze keer kiezen voor ‘Bandersnatch’. Als je die tape afspeelt hoor je verschillende hoge tonen, voordat de scène definitief eindigt. Fans herkenden dat als geluiden, die specifieke data voorstellen voor een ZX Spectrum computer, hetzelfde toestel als waarop Stefan zijn spel bouwt. Kenners lieten dat door een ZX Spectrum emulator gaan en kregen een QR-code te zien. Dat leidt dan weer naar geheime pagina op de film haar website.

De geheimen van interactieve ‘Bandersnatch’: Netflix onthult extra verborgen einde (én website met spel)
Foto: Netflix

Niet zo’n internetkenner? Dan kan je gewoon rechtstreeks naar deze website gaan. Daar download je het .tap-bestand en een emulator zoals Speccy. Voor je het weet kan je een ventje naar beneden laten duiken, terwijl je met je neus naar beneden en de O (links) en de P (rechts) muren en spullen probeert te vermijden. Nohzdyve dus.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees