Heeft petanque in België… cocaïneprobleem? “Ze gaan naar de wc en gooien daarna geen bal meer fout”

Heeft petanque in België… cocaïneprobleem? “Ze gaan naar de wc en gooien daarna geen bal meer fout”

De sport lijkt misschien eerder wat voor bejaarden op een ingedutte camping, maar volgens de Nederlandse kampioenen petanque Kees Koogje (27) en Edward Vinke (46) gaat er cocaïne om in het Belgische balspel. “Ik ken genoeg Belgische spelers die coke gebruiken. Die gaan dan even naar het toilet en gooien geen bal meer fout als ze terugkomen”, zegt Vinke bij VICE Sports.

Het klinkt misschien raar omdat petanque - ook wel bekend als jeu de boules - vooral bekendstaat als vakantiesport bij uitstek. Bij voorkeur beoefend door opa’s en oma’s met sokken in sandalen, ergens op een achterafpleintje van een camping. Maar voor sommigen is petanque ook bittere ernst. Door een competitief toernooi te winnen, kan je zo’n 1000 euro prijzengeld opstrijken. In Frankrijk kan dat bedrag al oplopen tot 5000 euro.

Volgens Kees Koogje en Edward Vinke, die zich de voorbije jaren allebei tot Nederlands kampioen petanque wisten te kronen, wordt het spel echter niet altijd eerlijk gespeeld. Vooral in Frankrijk en België zijn verdovende middelen schering en inslag. Dat zegt het tweetal in een dubbelinterview bij VICE Sports.

Vinke vertelt dat het vooral in ons land misloopt. “Ik ken genoeg Belgische spelers die coke gebruiken. Die gaan dan even naar het toilet en gooien geen bal meer fout als ze terugkomen. Ze voelen zich dan echt de koning.” Koogje en Vinke klagen dan ook het gebrek aan dopingcontroles in het petanque aan. “Die zijn er haast nooit op normale toernooien.”

Volgens de website Dopinglijn, het informatieorgaan van de Vlaamse overheid, kan al wie in georganiseerd verband sport doet op elk ogenblik gecontroleerd worden. Het aantal controles zijn afhankelijk van het dopingverleden van de sport, de dopinggevoeligheid van de sport en het belang van de sport in Vlaanderen.

Cocaïne zou net als ritaline de concentratie van de gooier bevorderen. De drug is illegaal in België. Gebruikers riskeren een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar en een geldboete van 1000 tot 100.000 euro, afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.