Regering razend op Proximus-baas: “Ze moeten hun huiswerk opnieuw maken”

Regering razend op Proximus-baas: “Ze moeten hun huiswerk opnieuw maken”

Foto: BELGA

De regering is razend op ­telecombedrijf Proximus over het afslankingsplan dat het vanochtend voorlegt aan de vakbonden. Daarbij zouden de komende drie jaar 1.900 banen verdwijnen. Tegelijk komen er 1.250 aanwervingen. Bij het telecombedrijf krijgen vakbonden en werknemers donderdag duidelijkheid over de “kostenoptimalisering” waarop de directie broedt.

Ze moeten hun huiswerk opnieuw maken”, valt te horen bij bronnen dicht bij premier Charles Michel (MR). Hij riep gisteren Proximus-topvrouw Dominique Leroy op het matje. Tijdens dat gesprek kon Leroy “lang niet alle vragen van de premier beantwoorden”, valt te horen.

De regering voelt zich met de rug tegen de muur gezet ­omdat ze tot op het laatste moment op geen enkele manier werd ingelicht. De overheid is meerderheidsaandeelhouder bij Proximus en voor de regering zijn naakte ontslagen onaanvaardbaar. Proximus maakte de afgelopen jaren 500 miljoen euro winst per jaar.

LEES OOK. Een half miljard winst en toch 1.900 man buiten bij Proximus: hoe kan dat? (+)

“Delicate situatie”

Minister Peeters liet woensdag weten dat de cijfers nog niet vaststaan. “Men heeft gezegd: we gaan langs de ene kant mensen aanwerven, men spreekt in die filialen van meer dan 1.250, en langs de andere kant kijken we hoe we mogelijks 1.900 mensen moeten of kunnen laten afvloeien”, zei Peeters. “Men heeft ook gezegd dat die 1.900 nog niet vaststaan. Het is een delicate situatie. Het is belangrijk om te zeggen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat we zeer bezorgd zijn over het mogelijk banenverlies.”

“Ontslagen tot minimum te beperken”

“Er zullen nieuwe profielen nodig zijn bij Proximus om zich voor te bereiden op die veranderende markt. Men zal in elk geval moeten aanwerven om nieuwe profielen te hebben. Aan de andere kant zal ook sociaal overleg nodig zijn”, zei minister van Telecom Philippe De Backer.

“Er zijn een aantal cijfers besproken geweest. We hebben daar nu verduidelijking over gevraagd. Het is een beursgenoteerd bedrijf, dus ik hou de gesprekken daarover confidentieel. Maar we zijn aan het kijken hoe we Proximus competitief kunnen houden en kunnen laten groeien en dat we sociaal overleg verwachten om te kijken hoe dat kan gebeuren”, aldus De Backer. Volgens hem is het belangrijk dat “men kijkt naar het personeel en sociaal overleg opstart om de harde ontslagen tot een minimum te beperken of af te wenden”.

Vandaag duidelijkheid

Rond 8.00 uur staat een bijzonder paritair comité gepland in Brussel. De vakbonden zullen er op de hoogte worden gebracht van de plannen. Nadien zou Dominique Leroy, de topvrouw van Proximus, het personeel toespreken, aldus een vakbondsman.

De vakbonden lieten al verstaan dat ze niet opgezet zijn met de manier van communiceren van het bedrijf. Ze zullen zich verzetten - ook met acties - tegen eventuele gedwongen ontslagen, omdat Proximus “geen bedrijf in moeilijkheden is”.

Proximus zou nog voor opening van de beurs naar de buitenwereld communiceren. De handen in aandelen van het telecombedrijf is sinds woensdagochtend geschorst op de beurs van Brussel.

COMMENTAAR. Regering verwacht dat Proximus maximaal voor winst gaat, maar is niet bereid om de nadelen erbij te nemen (+)

Corrigeer

NIEUWS