Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

mia uydens

Kempense ziekenhuizen bundelen kennis en zorg in Netwerk Oncologie Kempen

Kankerpatiënten moeten niet meer naar Antwerpen of Leuven voor behandeling

Mol

-

Kempense kankerpatiënten hoeven niet langer naar ziekenhuizen in Leuven of Antwerpen te rijden voor de beste zorgen. Voortaan kunnen ze in de eigen regio de beste arts en de beste behandeling krijgen.

Dat is te danken aan de samenwerking tussen de ziekenhuizen van Turnhout, Geel, Mol en Herentals. De diensten oncologie, hematologie en radiotherapie van deze vier Kempense ziekenhuizen werken voortaan nauw samen. Ze willen de kankerpatiënt, die lange tijd intensief moet worden verzorgd, een betere en kwalitatief hoogstaande zorg dicht bij huis aanbieden.

“Voor een kankerpatiënt draait het om comfort, expertise en controle”, zegt ervaringsdeskundige Stefanie Veraghtert uit Olen. Enkele jaren geleden werd ze geconfronteerd met een ernstige vorm van baarmoederhalskanker.

“De nabehandeling duurt jaren en is erg intensief. Het eerste jaar heb ik al mijn vakantiedagen moeten opofferen aan medische controles.”

Hadewijch De Samblanx Hematoloog “Voor de kankerpatiënt maakt het niet meer uit in welk ziekenhuis hij of zij terechtkomt.”

Stefanie Veraghtert juicht de samenwerking in het Ziekenhuisnetwerk Kempen toe. “Ik kan nu in mijn omgeving naar een ziekenhuis gaan en ik weet dat ik er de beste arts ontmoet en de beste behandeling krijg. Ook voor de nazorg, die thema’s zoals relaties, voeding en kinderen krijgen bespreekbaar maakt, weet ik dat ik hier het beste kan verwachten.”

Artsenoverleg

Op het vlak van samenwerking zijn de vier Kempense ziekenhuizen voorlopers in Vlaanderen. “Die samenwerking heeft tot doel om de kwaliteit en het comfort voor de kankerpatiënt in de Kempen te verbeteren”, zegt dokter Hadewijch De Samblanx, die hematoloog is in het ziekenhuis van Geel. “Het netwerk is er voor de patiënt. Er is een artsenoverleg en er is dialoog tussen de diensten, zodat het voor de patiënt niet meer uitmaakt in welk ziekenhuis hij terechtkomt. Hij krijgt de zorg die hij vraagt en die hij nodig heeft in het ziekenhuis dat het dichtstbij is.”

Meer patiënten in de eigen regio behandelen en door de schaalvergroting meer specialisatie kunnen aanbieden, daar draait het om. Uiteraard is er ook een financieel aspect. “Bestralingen doen we in Turnhout”, licht radiotherapeut-oncoloog dokter Jean Meyskens toe. “Behandelingen van onder andere leukemie gebeuren in Geel, waar we vier isolatiekamers en erg gespecialiseerd personeel ter beschikking hebben. Dankzij het onderlinge overleg kunnen we overal dezelfde kwaliteitsvolle behandeling bieden. Het grootste deel van de oncologische aandoeningen zullen we in eigen streek kunnen behandelen. Academische ziekenhuizen kunnen zich toeleggen op zeldzame tumoren.”

Vooruitstrevend

De Kempense ziekenhuizen werken sinds 2016 samen in het Ziekenhuisnetwerk Kempen. Met 4.260 personeelsleden zijn ze bij de belangrijkste werkgevers in de Kempen. Eerder sloten de ziekenhuizen al samenwerkingsverbanden af rond cardiologie (het Kempens hartcentrum) en nierdialyse. Andere samenwerkingsverbanden rond groepsaankoop voor labo’s en medische beeldvorming zijn in de maak. “Deze samenwerking is vooruitstrevend. Daarom zijn we ook geselecteerd om, als een van de eerste netwerken, een regionaal zorgstrategisch plan voor de regio op te maken”, zegt Rudy Van Ballaer, algemeen directeur van AZ Herentals. “Binnen ons netwerk willen we die samenwerking stap voor stap uitbreiden, al hopen we wel op wat steun van de overheid.”

Het beste van Enkel voor abonnees