Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

mia uydens

Vier Kempense ziekenhuizen werken samen en kunnen daardoor beste zorg aanbieden

Kankerpatiënten moeten niet meer naar Antwerpen of Leuven voor behandeling

Mol

-

Kempense kankerpatiënten hoeven niet langer naar ziekenhuizen in Leuven of Antwerpen te rijden voor de beste zorgen. Voortaan kunnen ze in de eigen regio de beste arts en de beste behandeling krijgen.

Dat is te danken aan de samenwerking tussen de ziekenhuizen van Turnhout, Geel, Mol en Herentals. De diensten oncologie, hematologie en radiotherapie van deze vier Kempense ziekenhuizen werken voortaan nauw samen. Ze willen de kankerpatiënt, die lange tijd intensief moet worden verzorgd, een betere en kwalitatief hoogstaande zorg dicht bij huis aanbieden.

“Voor een kankerpatiënt draait het om comfort, expertise en controle”, zegt ervaringsdeskundige Stefanie Veraghtert uit Olen. Enkele jaren geleden werd ze geconfronteerd met een ernstige vorm van baarmoederhalskanker.

“De nabehandeling duurt jaren en is erg intensief. Het eerste jaar heb ik al mijn vakantiedagen moeten opofferen aan medische controles.”

Hadewijch De Samblanx Hematoloog “Het maakt niet uit waar de patiënt terechtkomt. Hij krijgt de zorg die hij nodig heeft in het dichtstbijgelegen ziekenhuis”

Stefanie Veraghtert juicht de samenwerking in het Ziekenhuisnetwerk Kempen toe. “Ik kan nu in mijn omgeving naar een ziekenhuis gaan en ik weet dat ik er de beste arts ontmoet en de beste behandeling krijg. Ook voor de nazorg, die thema’s zoals relaties, voeding en kinderen krijgen bespreekbaar maakt, weet ik dat ik hier het beste kan verwachten.”

Voorlopers

De vier Kempense ziekenhuizen zijn voorlopers in Vlaanderen op het vlak van samenwerking. “Die samenwerking heeft tot doel om de kwaliteit en het comfort voor de kankerpatiënt in de Kempen te verbeteren”, zegt dokter Hadewijch De Samblanx, die hematoloog is in het ziekenhuis van Geel.

“Het netwerk is er voor de pa­tiënt. Er is een artsenoverleg en er is dialoog tussen de verschillende diensten, zodat het voor de patiënt niet meer uitmaakt in welk ziekenhuis hij terechtkomt. Hij krijgt de zorg die hij vraagt en die hij nodig heeft in het ziekenhuis dat het dichtst is.”

Niet alleen kunnen meer patiënten in de eigen regio behandeld worden, door de schaalvergroting kan ook meer specialisatie worden aangeboden. Uiteraard is er ook een financieel aspect.

Geen zeldzame ziekten

“Bestralingen doen we in Turnhout”, zegt radiotherapeut-oncoloog dokter Jean Meyskens. “Behandelingen van onder andere leukemie gebeuren in Geel, waar we over vier isolatiekamers en erg gespecialiseerd personeel beschikken. Dankzij het onderlinge overleg kunnen we overal dezelfde kwaliteitsvolle behandeling bieden. Het grootste deel van de oncologische aandoeningen kunnen we in eigen streek behandelen, de academische ziekenhuizen leggen zich toe op zeldzame tumoren.”

Netwerk

Sinds 2016 werken de ziekenhuizen samen in het Ziekenhuisnetwerk Kempen. Met in totaal 4.260 personeelsleden zijn ze de belangrijkste werkgever in de Kempen.

Eerder sloten de Kempense ziekenhuizen samenwerkingsverbanden af rond cardiologie (het Kempens hartcentrum) en nier­dialyse. Samenwerkingen rond groepsaankoop voor labo’s en medische beeldvorming zijn in de maak. “Stap voor stap willen we de samenwerking uitbreiden, maar we hopen dat de overheid steunt”, zegt Rudy Van Ballaer, algemeen directeur van AZ Herentals.

Het beste van Enkel voor abonnees