Van Aert of Aerts, maar wie is favoriet voor de nationale titels in de andere categorieën op het BK veldrijden?

Van Aert of Aerts, maar wie is favoriet voor de nationale titels in de andere categorieën op het BK veldrijden?

Foto: Photo News

Dit weekend zal alle aandacht opgeslorpt worden door de mannelijke eliterenners met een contract. Maar naast de proftitel bij de mannen worden er dit weekend nog negen nationale titel uitgereikt. Wie zijn daar de favorieten? Een poging tot oplijsting.

LEES OOK. Kruibeke praktisch: alles wat u moet weten van het BK veldrijden op zaterdag en zondag

Vrouwen-elite

Zaterdagnamiddag staat de wedstrijd van de dames-elite op het programma. En daar kan niemand om Sanne Cant heen. De regerend wereldkampioene won maar liefst negen keer op rij de nationale titel en wil daar maar al te graag een tiende titel aan toe voegen. En wie gaat haar van die tiende titel houden? Laura Verdonschot presteerde dit jaar nog niet op haar allerhoogste niveau, Ellen Van Loy is herstellende van een knieblessure. Misschien komt de grootste concurrent van Loes Sels, nota bene familie van Cant. Volgens Niels Albert vindt Sels in Kruibeke een parcours dat beter bij haar past dan bij Cant. Oh ja, Cant kwam afgelopen zondag in Brussel ook nog eens serieus ten val. Krijgen we dan toch een spannend kampioenschap?

Mannen-elite-zonder-contract

Er was een tijd dat het aantal eliterenners-zonder-contract dat van de renners met contract duidelijk overschreed. Met 22 profs en 24 amateurs aan de start zijn de verhoudingen duidelijk rechtgetrokken. Binnen de 24 ‘amateurs’ lijkt Vincent Baestaens de man te zijn die zichzelf zal opvolgen. Zijn belangrijkste concurrent van vorig jaar, Braam Merlier, is overgestapt naar de profs en Joeri Adams is gestopt. Kortom, al uw geld op Baestaens.

Vrouwen-beloften

Ze zijn nauwelijks met tien, de toekomst van het Belgische vrouwenveldrijden is bijgevolg verre van gegarandeerd. Bij die tien stak de voorbije maanden vooral de naam van Marthe Truyen er bovenuit. Maar Truyen vindt in Kruibeke niet haar droomparcours en heeft als studente industrieel ingenieur in deze periode ook nog andere katten te geselen. En dat zou Jinse Peeters of Axelle Bellaert wel eens in de kaart kunnen spelen. De vrouwen-beloften rijden samen met de vrouwen-elite en vrouwen-juniores.

Mannen-beloften

Dit wordt een wel zeer open strijd. Van het podium van vorig jaar blijft enkel ‘zilveren’ Toon Vandebosch over. De Mallenaar is een rastalent en zeker kandidaat om in Kruibeke een trede hoger te staan dan vorig jaar. Maar Lander Loockx was afgelopen zondag in Brussel de beste en is een man van het grote vermogen. Hem worden dus ook grote winstkansen toebedicht. “Maar voor mij is Timo Kielich de favoriet. Hij kan als geen ander pieken naar een kampioenschap”, hield de renner van Creafin woensdag bij de verkenning de boot af. Ook niet te onderschatten: Niels Derveaux en Andreas Goeman. En zelfs met hun namen erbij zijn we nog niet compleet. Dit belooft een superspannend kampioenschap te worden.

Vrouwen-juniores

Hier slechts acht deelneemsters: tristesse alom in de vrouwenveldrijden dus. Van die acht zullen er drie op het podium staan, bijna de helft van de deelnemers. Tess Van Loy, Tessa Zwaenenpoel, Kiona Crabbé en Julie Brouwers worden door de gespecialiseerde media als Veldritkrant.be naar voren geschoven als de te kloppen dames. Ook zij rijden zaterdagnamiddag samen met de vrouwen-elite en -beloften.

Mannen-juniores

Thibau Nys, toch?! Neen, Thibau Nys is zaterdag niet de te kloppen renner in Kruibeke en dat is volstrekt normaal. De nieuwe Nys is nog altijd maar eerstejaars-junior en moet het opnemen tegen jongens die een jaar ouder en evenveel koppen groter zijn. Op een hardbevroren ondergrond hadden we de technisch indrukwekkende Nys een grotere kans toegedicht, nu zal hij al blij zijn met een podiumplaats. De rol van absolute favoriet wordt bij deze uitgereikt aan Witse Meeusen en Ryan Cortjens, twee sterke beren die de voorbije weken bewezen ook internationaal tot de absolute top te behoren.

Vrouwen-nieuwelingen

Met zeventien staan ze aan de start en veel meer zinnigs kunnen wij daar niet over vertellen. Sterre Vervloet en Julie Roelandts lijken ons over de beste papieren te beschikken maar we kunnen ons ook schromelijk vergissen. De vrouwen-nieuwelingen staan samen met de eerstejaars-nieuwelingen bij de jongens aan de start.

Mannen-tweedejaarsnieuwelingen

Maar liefst 58 tweedejaarsen bijten zondag de spits af maar zonder uittredend kampioen Jelle Harteel die momenteel als gevolg van mycoplasma niet mag koersen. Dus wordt de positie van favoriet ingenomen door Mattis Avonds. Jente Michiels en Mauro Delmé worden als zijn belangrijkste concurrenten naar voren geschoven.

Mannen-eerstejaarsnieuwelingen

Heeft crossend Rijkevorsel meer te bieden dan Toon en Thijs Aerts? Het lijkt er sterk op. Aaron Dockx, neefje van ex-Lottoprof Gert, won dit jaar bij de eerstejaars maar liefst zestien wedstrijden en is dan ook de torenhoge favoriet. Iben Rommelaere en Niels Ceulemans komen in de buurt van de Kempenaar. Het zal voor Dockx en co. vooral zaak zijn om niet verstrikt te geraken in het gewoel van de start, rekening houdend met het omvangrijke peloton.

Play

bekijk ook

Corrigeer