Outsiders op het BK veldrijden? Ze bestaan wel degelijk en iedereen lijkt hen te vergeten

Outsiders op het BK veldrijden? Ze bestaan wel degelijk en iedereen lijkt hen te vergeten

Wat als Wout van Aert of Toon Aerts zondag in Kruibeke niet op het hoogste podium staan! Van Aert won deze winter niet één klassementscross, Aerts stond nog nooit op een BK-podium bij de profs. Dus?! Volgende renners staan klaar om in Kruibeke voor de verrassing van het jaar te tekenen.

LEES OOK. Van Aert of Aerts? 8 Belgische kampioenen wegen de kansen: “Wout moet, Toon kan”

LEES OOK. Van Aert of Aerts, maar wie is favoriet voor de nationale titels in de andere categorieën op het BK veldrijden?

BELANGRIJKE OUTSIDERS

Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal)

Uiteraard kan niemand om Michael Vanthourenhout heen. De vice-wereldkampioen is de voorbije weken behoorlijk op dreef en heet een kampioenschapsrenner te zijn. “Toch stond ik nog nooit op het podium van een BK bij de profs”, aldus de 25-jarige West-Vlaming. “Maar ik won in het verleden al wel eens van Wout van Aert in Kruibeke. Het is een cross over een parcours waar ik goed uit de voeten kan. Ik kom misschien wat kracht tekort op de rechte stukken, maar op het technisch gedeelte op de schuine kanten kan ik dan misschien wel wat voordeel halen. Het wordt waarschijnlijk een parcours puur op de power. Maar als ik een goede dag heb, heb ik die power ook in de benen.”

Bijkomende motivatie: grote baas Jürgen Mettepenningen is een kind van de streek en zal zijn renners ongetwijfeld een extra portie peper in de poep hebben geduwd.

Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice)

De Lau is dan weer een BK-renner bij uitstek. Van de jongste drie edities stond hij drie keer op het podium, zowel in Lille (2016) als in Koksijde vorig jaar werd hij tweede achter Wout van Aert. Sweeck is dus altijd goed op kampioenschappen. De Schriekenaar is trouwens een man van alle parcoursen. De modder van Kruibeke zal hem dus niet afschrikken. “Ik hoop tot het einde mee te doen voor de titel”, aldus Sweeck woensdag na de verkenning van het parcours. “Het parcours is wat het is: een weide met wat schuine kanten. Lastig zal het alleszins wel zijn.”

Dat Sweeck best wel in conditie is, bewees hij trouwens in Baal waar hij de kloof met onder anderen Toon Aerts op zijn eentje gedicht kreeg.

NIET UIT HET OOG TE VERLIEZEN

Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal)

De regerend wereldkampioen bij de beloften moet het BK bij de profs afwerken omdat hij over een profcontract beschikt. In principe zou de zware omloop in Kruibeke zijn petje te boven moeten gaan maar Iserbyt bewees recentelijk in Baal dat hij, mits een uitstekende dag, ook in het zwaardere werk zijn mannetje kan staan. Maar het verschil in leeftijd en dus ook in kracht zal hem voorlopig parten blijven spelen. Kortom, een outsider maar dan enkel als hij boven zichzelf uitgroeit.

Quinten Hermans (Telenet Fidea Lions)

Een regelmatig seizoen zonder echte uitschieters. Wie het seizoen van Quinten Hermans samenvat, kan het niet anders omschrijven. Komt die uitschieter er zondag? Waarom niet? Hermans heeft het talent en de cool. Bovendien weet hij nu al dat hij eind 2019 afscheid neemt van de Telenet Fidea Lions. Wie een nieuwe werkgever of nieuwe sponsor wil overtuigen, kan een duwtje in de rug via een uitstekend kampioenschap best gebruiken.

EN DAN ZIJN ER OOK NOG

Jens Adams (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice)

De kinesist uit de Kempen blijft één van de meest onvoorspelbare renners uit het peloton. Soms neemt hij een blitzstart om daarna helemaal weg te zakken, zoals in Baal. Of soms zie je hem helemaal uit de achtergrond terugkeren naar een verrassende ereplaats. Slaagt Adams er voor een keer in om een snelle start te laten volgen door een sterke race, dan is er ook voor hem veel mogelijk.

Daan Soete (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice)

De revelatie van vorig seizoen is na zijn vertrek bij Telenet Fidea nog niet op het niveau geraakt van weleer. Zijn start was deze winter nog behoorlijk maar de jongste weken loopt het niet echt naar wens voor de Kempenaar. Bovendien is hij meer een fan van het zand, een ondergrond die hij in Kruibeke niet onder de tubes zal krijgen. Maar Soete heeft talent en met talent weet je nooit.

Tom Meeusen (Corendon - Circus)

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel hoeft Tom Meeusen naar niets of niemand om te kijken. Met uitzondering van die ene, absolute uitschieter in Hamme waar Meeusen tweede werd, kon de Essenaar zich dit seizoen te zelden tussen de absolute toppers plaatsen. Moet met zijn technisch vernuft op de schuine kanten van Kruibeke wel wat voordeel halen maar de power van de grote dagen lijkt niet meer in de benen van Meeusen te schuilen.

Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal)

Wordt Kevin Pauwels op 34-jarige leeftijd voor het eerst kampioen van België? Bwah, het zou kunnen. Kevin Pauwels moet zowat tot de meest ondoorgrondelijke atleten uit het voltallige peloton worden gerekend en met ondoorgrondelijke atleten weet je nooit. Al zou het natuurlijk een verrassing van formaat zijn. Pauwels weet trouwens nog niet of hij volgende winter nog wel crosser wil zijn. Een truitje met drie kleuren zou de beslissing alvast kunnen beïnvloeden.

Gianni Vermeersch (Steylaerts - 777.be)

En dan is er nog Gianni Vermeersch. De West-Vlaming is één van die jongens die op een onverwachte dag al even onverwachte prestaties uit het lichaam kan schudden. Kon dit jaar al een paar keer de besten volgen, werd dit jaar al even vaak door pech of valpartijen achteruit geslagen. Blaast koud, blaast warm en blaast heel af en toe heet. Het zal héél heet moeten zijn, wil hij zondag echt meedingen voor het podium of meer.

Play

bekijk ook

Corrigeer