Het strafste zwembad van West-Vlaanderen zit in laatste rechte lijn

Schepen Arne Vandendriessche bij het olympisch zwembad, mét beweegbare bodem. Foto: loh

Kortrijk -

Op 2 maart opent het zwembad op Kortrijk Weide. Het is een huzarenstukje. Een glijbaan van 160 meter, het grootste zwembad in de provincie, meer glijbanen dan in het waterparadijs van Bellewaerde,... De 300.000 bezoekers die ze er jaarlijks verwachten zullen niet weten waar eerst gezwommen.

Het krioelt er van de werklui. De stress hangt in de ruimte van het nieuwe zwembadcomplex op Kortrijk Weide. Tegen 2 maart moet hét nieuwe Kortrijkse zwembad geopend zijn. Het wordt een race tegen de tijd maar de opdrachtgever heeft er een goed oog in. Een investering van 30 miljoen euro die de stad Kortrijk niet alleen kon dragen, maar die dertig jaar lang in samenwerking gebeurt met private partner Lago.

Op Kortrijk Weide zijn vandaag de contouren stilaan volledig merkbaar van 80.000 manuren werk.

Meer glijbanen dan Bellewaerde

“Het nieuwe sport- en recreatiebad omvat een ongeziene mix aan zwembad- en wellnessfaciliteiten”, zegt schepen van Sport Arne Vandendriessche (TB). “Er is een olympisch topsportbad van 50 meter met 10 trainingsbanen, een golfslagbad, de langste wildwaterbaan van het land met 160 meter, vijf glijbanen, een warme lagune met sauna en hamam, een golfslagbad en drie kinderbaden met interactieve speeltoestellen. Omdat er in Bellewaerde eveneens een dergelijke waterparadijs komt, is Kortrijk nog een stapje verder gegaan en zijn in plaats van drie, vijf glijbanen geïnstalleerd.”

Na het zwemmen kan je genieten van een hapje of drankje in de brasserie, met uitzicht over de zwembaden. Een ruime inkom met loungecorner en een polyvalente zaal vervolledigen dit project. Wie dat wenst kan ook zonder te zwemmen de brasserie bezoeken.

Ecologisch stadspark

Het nieuwe zwembadencomplex omvat ook een all-weather buitenbad van 266 vierkante meter dat het hele jaar open zal zijn, een waterspeeltuin en een grote ligweide. Vanaf het buitenterras heb je uitzicht over het ecologisch stadspark.

Er is nog wat tijd, maar niet echt veel meer. Donderdag was een speciale duikersploeg van de firma ACH bezig met de bekabeling in het grote zwembad. De vloer zweeft en kan dus in de hoogte versteld worden.

“We noemen dat de zogeheten natte montage”, zegt coördinator Rudi Devaré. “De voorbereiding gebeurt op het droge, maar de koppeling onder water. Wij waren ook al actief in Brugge en Gent. Dit Kortrijks zwembad is groot, iets groter dan dat van Brugge.”

Kortrijk en exploitant Lago mikken op 250.000 tot 300.000 zwemmers op jaarbasis.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio