Met werk overladen pastoor laat noodgedwongen parochies vallen: “Het werd gewoon te veel”

Met werk overladen pastoor laat noodgedwongen parochies vallen: “Het werd gewoon te veel”

Sven Bosmans (rug naar camera) op de pensioenviering van deken Jozef De Ridder. Foto: jvi

Ternat / Affligem -

De kerkfederatie Ternat en de parochie van Essene zitten officieel zonder pastoor. Sven Bosmans heeft bij het bisdom een aanvraag ingediend om zich van deze verantwoordelijkheid te laten ontheffen. De reden is heel simpel: veel te veel werk.

Sven Bosmans nam in 2016 in de vier parochies van Ternat de taken over van deken Jozef De Ridder, die toen verplicht met pensioen ging. In datzelfde jaar verving hij om diezelfde reden officieel ook pater Hugo De Bauw als pastoor in de parochie Essene. Op dat moment was Bosmans ook al verantwoordelijk voor Liedekerke (Sint-Niklaaskerk en OLV Boodschap) en de rest van Affligem (Teralfene en Hekelgem). Al twee jaar moet hij dus liefst negen parochies runnen.

Van het goede te veel, want pastoor Bosmans nam recent de beslissing om de laatst bijgekomen parochies, vier in Ternat en Essene, weer af te staan.

“Het werd mij te veel”, zegt Sven Bosmans. “Er waren vooreerst de vieringen waar best veel tijd naartoe ging. De hoofdbrok van het werk bestond vooral uit het verder opbouwen van de gemeenschappen. Dat allemaal even goed blijven doen, bleek echt niet meer te combineren. Ik heb deze beslissing genomen in het belang van de parochies, maar toch ook voor mijzelf. Het werd gewoon te veel.”

In Essene zal het overgrote deel van de gemeenschap op korte termijn ‘voor de schermen’ niet veel van merken van het afscheid van Bosmans. De vieringen worden er immers nog steeds voorgedragen door pater Hugo De Bauw, ondanks zijn pensioen. In de federatie Ternat, met de parochies Sint-Gertrudis, Sint-Katharina, Sint-Jozef en Sint-Remigius, neemt deken Jozef De Ridder de vieringen over. Ook hij is officieel met pensioen, maar stak nog steeds een handje toe.

“Het zal echter heel tijdelijk zijn”, benadrukt De Ridder. “Het verplichte pensioen was op ons 75ste. Dat is al een mooie leeftijd en ik vond toen dat het genoeg was. Nu spring ik graag in, maar sowieso enkel op korte termijn.”

De Ridder heeft begrip voor de beslissing van Bosmans. “Negen parochies, dat is echt veel. Zeker als je het echt goed wil aanpakken”, zegt hij. “Helaas kan het momenteel bijna niet anders. Er is overal een acuut tekort aan pastoors. Eén van de oplossingen is het verder hervormen van het pastorale landschap. De rol van de leken wordt hierdoor steeds belangrijker.”

Bij het aartsbisdom Mechelen-Brussel laat men alvast weten dat er besprekingen aan de gang zijn om een vervanger voor Bosmans te zoeken. “Zodra de besprekingen afgerond zijn, zullen we hierover communiceren. We beseffen echter dat het niet makkelijk wordt om een vervanger te vinden”, zegt woordvoerder Geert De Kerpel.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees